Posle Mađarske, Hrvatske i Makedonije, indijski soj korone stigao i u Srbiju?

Ljubinka Račić, Telegraf

Dupli mutant je najpre u aprilu detektovan u Sloveniji, zatim 28. maja u Mađarskoj, 2. juna u Hrvatskoj, a danas je saopšteno i da je stigao u Severnu Makedoniju

Posle Mađarske, Hrvatske i Severne Makedonije, u kojima je indijski soj korona virusa detektovan, Telegraf.rs saznaje da je ovaj dupli mutant najverovatnije prisutan i u Srbiji. Izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba kaže za naš portal da je samo pitanje vremena kada će takozvani mutant virus biti dijagnostikovan.

– On je najverovatnije tu, samo još da se dijagnostikuje – kaže izvor iz Kriznog štaba.

Varijanta virusa SARS-CoV-2 koja ima dve promene na površinskom proteinu, odnosno indijski, zvanično je opkolila našu zemlju.

Najpre je u aprilu detektovan u Sloveniji, zatim 28. maja u Mađarskoj, 2. juna u Hrvatskoj, a danas je saopšteno i da je stigao u Severnu Makedoniju.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 zabrinula je naučnike koji su joj zbog dvostruke promene na spajk proteinu odmah dali naziv “dupli mutant”. Suštinski, izmene na S proteinu slične su kao i kod britanskog soja.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolju…

Indijska varijanta koronavirusa B.1.617 pokazuje dve značajne genetske promene u površinskom proteinu: E484Q i L452R. Ove šifre označavaju tačan položaj promene genoma.

Pojedinačne mutacije su poznate već dugo: E484Q je slična varijanti E484K, koja se pojavila u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. A mutacija L452R se već može naći u kalifornijskoj varijanti CAL.20C.

Međutim, u Indiji su se ove dve mutacije pojavile zajedno, zbog čega se često govori o “dvostrukom mutantu”. Ta činjenica ne znači nužno da je varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, to tek treba istražiti, a do sada nema podataka.

U svakom slučaju, “dvostruka mutacija” samo je jedan od razloga katastrofalne situacije na indijskom potkontinentu.

Britanski epidemiolog Nil Ferguson. kada se pojavio u Mađarskoj,  rekao je da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

– Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti – saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža

Po broju potvrđenih slučajeva infekcije, Indija je na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju umrlih je treća, posle SAD i Brazila.

Prijavljen na više od 50 teritorija

Indijski soj korona virusa zvanično je prijavljen na više od 5o teritorije.

Zvanično u Srbiji samo britanski soj

U Srbiji je inače, do sada zvanično registrovan, pored običnog korona virusa, i britanski soj. On je detetktovan u januaru kod putnice iz Novog Sada koja je u decembru stigla iz Londona.  

Do sada kod nas zvanično nije registrovan nijedan drugi novi soj, pa ni brazilski koji je, takođe, dijagnostikovan u komšiluku.

Inače, u Srbiji se situacija sa korona virusom stabilizovala. Prema poslednjem izveštaju od juče u 15 časova, u našoj zemlji je za dan kovid 19 dijagnostikovan kod  116 osoba od ukupno testiranih 6.247.

Istovremeno je preminulo 8 osoba.

U bolnicama u Srbiji je hospitalizovan 531 pacijent od kojih 26 diše pomoću respiratora.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *