Počinje obnova kuće čuvenog solunskog ratnika Dragutina Matića

Počinje obnova kuće čuvenog solunskog ratnika Dragutina Matića

 Niške Vesti

Obnova kuće Dragutina Matića, solunskog ratnika i izvidjača poznatijeg kao Oko sokolovo, počeće predstojećeg vikenda u njegovom rodnom Kaletincu kraj Gadžinog Hana, izjavio je predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

„Kuća je u veoma lošem stanju, pali su krov i pojedini zidovi, jedino je podrum ostao netaknut. Najmanje tri meseca biće potrebno da svi radovi budu završeni i kući vraćen autentični izgled“, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, od pokretanja procedure za obnovu kuće legendarnog solunskog ratnika do početka radova prošle su pune dve godine jer je toliko trajalo regulisanje pravno-imovinskih odnosa.

„Matić ima 11 naslednika i bilo je neophodno da svi oni daju saglasnost da se kuća rekonstruiše, a ne žive svi u Srbiji, već širom sveta tako da je procedura potrajala“, objasnio je Filipović.

Dodao je da će radove obavljati firma iz Velike Plane, kao najpovoljniji ponudjač na javnom pozivu koji je opština raspisala.

„Firma iz Velike Plane obezbedjuje majstore, a za fizičke radove će angažovati radnike iz Kaletinca i susednih sela. Opština je za majstore obebzedila smeštaj za sve vreme dok radovi traju“, rekao je Filipović.

Za obnovu kuće, dodao je, opština Gadžin Han izdvojila je iz sopstvenog budžeta pet miliona dinara.

„Nakon obnove dom Dragutina Matića biće otvoren kao muzej, a u planu je da u Kaletincu bude otvorena suvenirnica, jer verujemo da će biti dosta turista koji će hteti da nešto kupe za uspomenu“, izjavio je Filipović.

Kuća u kojoj je Dragutin Matić rodjen 1988. godine tipična je seoska narodna kuća iz 19. veka.

U njoj je živeo sa suprugom i četvoro dece i iz nje je odlazio u rat, a učestvovao je u svim brobama srpske vojske od 1910. godine do kraja Prvog svetskog rata.

Njegova fotografija na kojoj kao izvidjač osmatra neprijateljske redove postala je poznata širom sveta i postala simbol borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Matić je preminuo januara 1970. godine u svojoj rodnoj kući na obroncima Suve planine i od tada tu niko nije živeo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *