Održana je komemoracija povodom odlaska Dragoslava Savića Safe u Narodnom pozorištu u Nišu

Održana je komemoracija povodom odlaska Dragoslava Savića Safe u Narodnom pozorištu u Nišu

Od

 redakcija GP018

Održana je komemoracija povodom odlaska Dragoslava Savića Safe u Narodnom pozorištu u Nišu.

“Danas smo se okupili da odamo poslednju počast velikom glumcu Dragsolavu Saviću Safi. Zauvek će ostati upražnjeno mesto na glumačkoj pozornici grada Niša, ali će njegov duh živeti večno, sve dok budemo pamtili sve njegove velike uloge. Prisetimo se zato na trenutak njegovog jedinstvenog života čiji smo deo i mi bili. Safa je svoju glumačku karijeru počeo u Narodnom pozorištu u pirotu 1987. godine gde je igrao do 1996. godine. Predstave koje je odigrao u Pirotu: Hidrocentrala u suvom dolu, Mister dolar, San zimske noći, Jefimijina tajna, Hamlet, Puckava bajka, Laža i paralaža, Žorž danden, Zaljubljena mudrica, Razvojni put Bore šnajdera. U Narodom pozorištu u Nišu započeo je karijeru kao gostujući glumac 1996. godine u predstavi Kralj i njegov komediograf u ulozi Alekse Žunića a zatim i kao stalni član u predstavi Život u vili plejboja u ulozi Boro. Za 25. godina rada u Narodnom pozorištu ostvario je niz uloga u sledećim predstavama : Pešice, Zona zamfirova, Putujuće pozorište Šopulović, Budalasta vlastelinka, Tašana, Samoubica, Ukroćena goropad, Evropejci, Sabirni centar, Gospođa ministarka, Ožalošćena porodica, Nišekspres, Istina, Mačuizam, Šou mas go one, U tesnim cipelama. Žorž danden premijera prestave je bila 2015. godine koju je Safa režirao povodom 30. godina svoga rada u pozorištu. Nakon toga su igrane sledeće predstave: Herostatu, Brod ljubavi, Knjeginje od polideržera, Kako vam drago pa sve do predstave Heroj nacije koja nije ugledala svetlost dana. Publika će pamtiti njegove mono drame: Stane piroćanac, Stane piroćanac vampir, kao i dugo igranu predstavu Gastarbajteri koju je sa zadovoljstvom igrao sa Miroljubom Rikijem Nedovićem i Miroslavom Mikijem Jovićem. Bio je autor humorističkih emisija i skrivenih kamera na lokalnim televizijama i donosio je osmehe svojim skečevima. Igrao je i u tv serijama gledali, smo ga u seriji Dođi juče. Zato ćemo Safin odlazak svi teško podneti. Budimo ponosni što smo ga poznavali a za sve što je uradio večno mu hvala” – rekao je direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž Milovanović.

“Postoje takvi trenuci kad više reči ne znače ništa, ma šta rekli i mislili, sve to kao da ide u neki beskraj. Tu gde sudbina savlada razum a razum kaže da ovo još dugo nije trebalo da se desi. Toga dana kada se to desilo čuli smo se i pričali smo. Jedino što je bilo neobično je što smo pričali dosta dugo, ništa nije nagoveštavalo da će to biti naš poslednji razgovor. Kao i uvek Safa je bio pun planova, pun ideja, imao je svoje snove. Trenutno je radio na jednom velikom projektu, da ja on i Riki odemo na jedan prestižni festival, da otputujemo daleko čime bismo sve zaokružili … U ovoj našoj velikoj karijeri hteo je još toliko toga da uradi zajedno sa nama. Safa je bio veliki glumac. Želim da mu se zavhavlim na svemu, proputovali smo na 1000 kilometra zajedno, igrao je na mnogim scenama ne samo ovde, u Študgartu, Frankfurtu, Beču, Parizu i to ne jednom već više puta. Na tim putovanjima bilo je toliko događaja, toliko toga da je moglo da stane u dva života. Kažem Safa je bio veliki glumac, uvek sam govorio da je jedan od najvećih komičara ne samo ovde već na prostoru naše zemlje. Ono što je on doživljavao na sceni je retkost, imao je tu privilegiju da čim se pojavi na sceni nije bilo potrebno da ništa progovori, dobijao je ogroman aplauz. I to ne jednom bili smo svedoci mnogo puta. Ne samo da je bio veliki glumac bio je i veliki čovek moj drug Safa. Ono što sam najviše cenio kod njega to je bila njegova reč iza nje je on uvek stajao” – rekao je Safin prijatelj i kolega Miroslav Miki Jović.

“Safa je bio jedna detinja duša, svi to znamo koji smo radili sa njim a opet bio je dodatno jak da bude snažan oslonac svojoj porodici. Što bi rekle Nišlije domaćin čovek. Bio je skroman a ono što sam posebno volela kod njega, umeo je da nađe sreću i zadovoljstvo u malim starima. I za te sitnice je govorio mnogo lepo. Velike snove i planove imao je samo vezano za glumu i za posao. Mislim da je taj san taman počeo da mu se ostvaruje, da je publika van našeg grada tek počela da ga upoznaje i da ga otkriva. Nažalost svi mi bićemo uskraćeni za mnoge uloge koje je tek trebalo da odigra. Svki glumac ima neke svoje rituale, neka sitna sujeverja, pa je to imao i moj drug Safa. Ja sam ga mnogo puta zafrkavala zbog toga ali mu nikad nisam rekla da i ja imam svoji ritual. Evo danas ću ga otkriti tu pred vama. Naime ja verujem da duše glumaca ostaju tu u pozorištu, dugo sam u pozorištu pa sam i sa svim tim glumcima i igrala. Moj ritual pre izlaska na scenu je da kažem duše pozorišta budite uz mene. Verujem da će i tvoja duša biti tu sa nama, i da će tvoj duh živeti večito tu sa nama. Kroz naše priče, kroz naša sećanja, kroz naše uspomene” – rekla je Safina prijatejica i glumica Ivana Nedović.

Nakon komemoracije publika je pozdravila Safu ogromnim aplauzom koji je trajao čitavu večnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *