Neša Saita, poznati niški muzičar, u vreme pandemije pomaže socijalno ugroženim porodicama

Neša Saita, poznati niški muzičar, u vreme pandemije pomaže socijalno ugroženim porodicama

Od

 Naissus Info

Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata osnovana je sa ciljem da bude veza između relevantnih obrazovnih instiutucija i mladih Roma.

FROS ima i cilj da veći broj dece ove nacionalnosti dobije adekvatno obrazovanje. Mladi preko ove organizacije mogu da se informišu o mogućnostima smeštaja tokom školovanja u drugom gradu, gde mogu da se hrane, kako da konkurišu za stipendije… Uspostavljena je saradnja sa Studentskim kulturnim centrom, Studenskim centrom Niš, Domom učenika, školskom upravom, kao i sa svih pet gradskih opština. Počelo je tako, a onda su društvene okolnosti uslovile još jednu aktivnost – humanitarnu. I to rade sa uspehom.

Nebojša Saitović, poznatiji Nišlijama kao Neša Saita, frontmen je grupe “Crne mambe”, orkestra koji postoji 37 godina i čiji je osnivač legendarni Šaban Bajramović.

Misija im je očuvanje prave romske muzike, kao dela romske baštine i identiteta ovog naroda. Osim nišlijama Mambe su svirale širom sveta. Bili su predgrupa grupi “Santana” 2013. godine, 2014. su svirali na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu.

Dva puta su uživo nastupali  sa “Džipsi kingsima”. Svirali su i sa Nemanjom Radulovićem, kao i sa svim drugim poznatijim ličnostima Srbije, stare Jugoslavije i Evrope.

Rođen je, kao i njegovi roditelji u Nišu. Proputovao je celi svet ali se uvek vraća svom ranču pored Nišave. Kaže da nije Rom nego Ciganin i da su oni spoj vode, prirode i neba. Uvek su živeli pored vode, u prirodi i bez granica, slobodni da putuju. Neša živi svoj san ali i  pomaže onima koji su manje srećni da stvore sebi mogućnost da ostvare životne ciljeve, pre svega kroz obrazovanje.

Dok muzičari pomažu drugima kojima je pomoć potrebna, oni ostaju prepušteni sami sebi. Godinu dana od pandemije nijedan vid pomoći im nije dat od strane države, iako veliki broj njih uplaćuje poreze i doprinose.

Izvor: romaworld.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *