15. септембар, Дан српског јединства

Министар спољних послова Никола Селаковић најавио је да ће 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, бити обележен низом манифестација, а да ће централна бити одржана на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи.

Главни циљ у покушају да утемељимо овај празник јесте да мотивишемо све наше грађане где год живели, Србе из свих крајева, да тога дана тамо где живе, на кућу или зграду, истакну нашу тробојку, заставу која је једна од симбола Срба где год живели”, рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је празник успостављен на заседању Високог савета за сарадњу Србије и Републике Српске у Београду пре више од годину дана и да је донета одлука да се заједнички обележава 15. септембар када је 1918. пробијен Солунски фронт.

“Тиме је отпочела нова страница наше историје, невероватан војнички надљудски подухват наших војника који су од 15. септембра до 1. новембра под пуном борбеном опремом у борби прешли раздаљину од планине Ниџе, Доброг поља, Kајмакчалана до Београда”, рекао је Селаковић.

“Не само да доносимо закон о заштити ћириличног писма и српског језика у јавној употреби него и усклађујемо наставне програме између Србије и Републике Српске, нашу историју, географију, српски језик и књижевност, предмете из области културе“, казао је Селаковић.

Упитан да прокоментарише то што су поједине школе у Новом Пазару одбиле да први дан школске године започну државном химном “Боже правде”, јер, како неки сматрају, вређа мањине, Селаковић је рекао да одавно није чуо такве “будалаштине”.

Истакао је да је химна молба Богу за правду, позив на слогу и јединство, и подсећање на велику борбу нашег народа да изађе из петовековног отоманског ропства.

Подсетио је и да је српску химну компоновао Словенац.

“Да ли би странац компоновао нешто што позива на вређање”, упитао је Селаковић и навео да је за њега несхватљиво да химна некоме смета.

Он је навео да је у време власти Александра Вучића у Основну школу “Братство” у Новом Пазару уложено пет милиона евра и да је једна од три или четири најбоље школе у Србији, као и да има затворени базен, да се улаже 28 милиона евра за нови блок и реконструкцију Опште болнице у Новом Пазару, уз друге инфраструктурне пројекте и гасификацију.

Kаже да је та Вучићева Србија помогла да се јуче отвори и Генерални конзулат Турске у Новом Пазару и наглашава да је држава све то урадила да би могли да уживају и наши пријатељи и рођаци Бошњаци.

“То је иста она химна државе под којом су се заједно наши преци борили на Солунском фронту 1918. године. Србија је мајка свим својим грађанима”, рекао Селаковић.