Zahvaljujući UNICEF-u Klinika za dečije i interne bolesti u Nišu dobila dva inkubatora

Zahvaljujući UNICEF-u Klinika za dečije i interne bolesti u Nišu dobila dva inkubatora

Od

 redakcija GP018

U okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom Tako mali da bi u srce stali koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, grad Niš opremljeniji je za dva inkubatora. Ivana Mišić, konsultantkinja za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u UNICEF Srbija, uručila je dva inkubatora vd direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof dr Zoranu Perišiću u prisustvu prof. dr Emilije Golubović, rukovodioca Klinike za dečije i interne bolesti i Jasmine Stojanov, direktorke Nova Communications koja je jedan od donatora za nabavku inkubatora.

Isporuka dva inkubatora u Nišu treća je danas, budući da je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, već uručila jedan inkubator Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, prof dr Ferenca Vicka i pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića. U isto vreme UNICEF je isporučio još jedan inkubator Centru za neonatologiju UKC Kragujevac

“Želim da izrazim zahvalnost UNICEF-u, na odličnoj dosadašnjoj saradnji, zalaganju i razumevanju potreba dečije klinike, ali i potreba kovid pacijenata, jer su i ranije bili naši partneri od poverenja. Ova značajna donacija, našim najmlađim pacijentima, najranjivijoj populaciji – prevremeno rođenim bebama, biće od izuzetne važnosti za lečenje, pa i u mnogim situacijama, za spasavanje života, jer mi kao najveća zdravstvena ustanova tercijarnog tipa, ka kojoj gravitira oko 2,5 miliona stanovnika, lečimo i zbrinjavamo decu iz čitavog regiona južne i jugoistočne Srbije, a zdravstvena stanja dece, koja dolaze iz drugih ustanova, često su veoma teška. Stoga sam zaista srećan, što će odeljenje intenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti biti “bogatije” za ova dva inkubatora, a mi ćemo se, kao Uprava Univerzitetskog kliničkog centra, na čijem sam čelu, truditi i već uveliko radimo na tome, da maksimalno unapredimo kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na dečijim klinikama, kako zanovom opreme i aparature, tako i usavršavanjem našeg osoblja, jer su deca naša budućnost”, izjavio je prof. dr Zoran Perišić, vd direktora UKC Niš.

U Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

ФОТО 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *