Za sada bez popuštanja mera, o ublažavanju posle 8. maja

Za sada bez popuštanja mera, o ublažavanju posle 8. maja

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je nakon sednice Kriznog štaba da se u ovom trenutku ne može govoriti o ublažavanju mera. Navodi da će se, ako se sve mere budu poštovale, verovatno posle 8. maja razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju.

Branislav Tiodorović je na konferenciji za medije u Palati Srbija rekao da ovoga trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera.

“Nismo za to još spremni. Želeli bismo da brojevi padnu. Možemo govoriti o velikom popuštanju kada brojevi budu mnogo manje nego sada”, ističe Tiodorović.

Ako se sve mere budu poštovale, navodi, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju.

“Možda ćemo preći i na to da restorani, ugostiteljski objekti u zatvorenom, mogu da rade, ali da se, na primer, koristi samo 50 odsto kapaciteta u zatvorenom”, naglasio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, današnja sednica Kriznog štaba imala je zadatak da oceni epidemijsku situaciju.

“Želimo svi zajedno da izbegnemo onaj scenario koji smo imali za Sretenje, koji nas je doveo do povećanja broja bolesnih. Izbegnimo taj scenario. Ako smo disciplinovani, iskoristimo lepo vreme, baš za vreme praznika, da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali da poštujemo mere”, naglasio je Tiodorović.

Broj prvih pregleda na pada tako brzo, ali ima poboljšanja  

Morate, kaže, znati da je preko 90 posto pacijenata nevakcinisano. Ovaj podatak sam morao da istaknem u prvi plan da stradaju, obolevaju i fatalno završavaju nevakcinisani, kazao je Tiodorović.

Nijedna vakcina, dodaje, na štiti sto posto, štiti onoliko koliko je efikasna, ali i koliko je organizam spreman da odgovori i napravi antitela, kazao je Tiodorović.

Najveći broj onih koji su vakcinisani prošli su sa lakom kliničkom slikom.

“Poruka je vrlo jasna, vakcinacija je neophodna. Pre svega će se, kaže, staviti fokus na radno aktivno stanovništvo”, istakao je Tiodorović.

Kaže da broj prvih pregleda ne pada tako brzo, ali da ima poboljšanja.

“U kovid bolnicama je manje pacijenata i ima se utisak, prema podacima, da se više otpusti nego primi. Oni koji su u respiratornim centrima, situacija se ne menja. Naše kolege kliničari moraju da izdrže, da se spusti taj nivo, da se on u idealnom smislu smatra sporadičnim, na tome ćemo morati još mnogo da radimo.”

Velika kampanja usmerena ka mladima od 15. maja 

Proizvodnja vackine na “Torlaku” će nam, kaže, “omogućiti da budemo sigurniji i to ponudimo i našim susedima, i pokažemo koliko je Srbija napredovala”.

Dr Branislav Tiodorović rekao je da moramo da budemo aktivniji prema velikim kolektivima i sistemima, kao i prema mladima.

“Od 15. maja počinje velika kampanja posvećena mladima”, naglasio je Tiodorović. 

Na pitanje da li će u maju biti moguće prisustvo publike na stadionima i u halama, dr Tiodorović navodi da o tome nije bilo reči na sednici Kriznog štaba.

“Sačekajmo da prođu praznici i tek posle 10 do 14 dana možemo proceniti da li će doći do porasta obolelih. Zašto da ne, u jednom trenutku, ako se steknu uslovi, ako sve bude pod kontrolom, onda ćemo moći da primenimo tako nešto”, naglasio je Tiodorović.

U vezi sa mogućem uvođenjem povlastica za vakcinisane, dr Tiodorović navodi da je to i pravno, i medicinsko, i etičko pitanje.

“Mislim da je najbolji način da to rešavamo sa Evropom i svetom. Da vidimo kako će to biti postavljeno. Moramo imati nešto što će predstavljati obrazac kako da se svi ponašamo”, naveo je Tiodorović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *