Vozačima iz Srbije isplativije da rezervoar pune po izlasku iz zemlje

Vozačima iz Srbije isplativije da rezervoar pune po izlasku iz zemlje

Izvor: Niški portal

Benzin je u Srbiji među najskupljim u regionu, pa se rezervoar na putu do Grčke puni nakon izlaska iz Srbije, a ko živi blizu granice sa BiH i Makedonijom često odlazi u te zemlje da kupi gorivo.

Kako piše Nova.rs, deo koji sebi u džep stavljaju naftne kompanije u regionu ne razlikuju se mnogo, ali na ono što vozači na kraju plaćaju dobrim delom utiče ugradnja države u vidu poreza i akciza, koje su sve veće.
 
Prema podacima sajta Global petrol prices, benzin od 95 oktana najpovoljniji je u Bugarskoj, gde iznosi 121,3 dinara po litru, nakon čega slede Bosna i Hercegovina sa 125,3 i Severna Makedonija sa 130,5 dinara po litru.

S obzirom na to da u Srbiji benzin u proseku košta 152,2 dinara, bilo da u Grčku ovog leta krenete preko Bugarske ili Severne Makedonije, isplati se da u rezervoaru imate taman toliko da bez problema pređete granicu i stignete do prve pumpe.
 

Preporučljivo je i pred ulazak u Grčku dopuniti rezervoar do kraja, jer je tamo cena benzina tradicionalno visoka i iznosi 188,1 dinar po litru.

Za one koji se ovog leta budu odlučili da se kupaju na Jadranskom moru ne moraju mnogo da kalkulišu, jer je cena benzina u Crnoj Gori samo neznatno veća nego u Srbiji i iznosi 152,8 dinara po litru.
 
Što se tiče okolnih zemlja, povoljnije su još Rumunija gde litar benzina iznosi 132,4 dinara, Albanija sa 138,5 dinara po litru i Mađarska sa 142.
 
Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija objasnio je ranije za Nova.rs zbog čega je cena nafte u Srbiji veća za 27 dinara nego BiH i 22 dinara nego u Severnoj Makedoniji.
 
“Cena se deli na dva dela – jedan ide naftnim kompanijama, a drugi državi. Kod nas, državne dažbine čine oko 56 odsto cene. Ako kupite litar benzina za 151 dinar, 86 dinara su državne dažbine. Razlike među kompanijskim cenama u Srbiji i Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji nisu velike, ali te dve zemlje imaju prilično mala dažbine, za razliku od nas”, objasnio je Mićović.
 
Akcize na naftne derivate u Srbiji poslednji put su povećane 15. februara sa 57,1 na 57,8 dinara. Posmatrajući niz poskupljenja koji je usledio od kraja 2013. godine, akciza je do sada porasla za 8,2 dinara

|

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *