Vladimir Kopicl dobitnik nagrade „Branko Miljković”

Vladimir Kopicl dobitnik nagrade „Branko Miljković”

OdNaissus Info

Književnu nagradu “Branko Miljković” za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine dobio je Vladimir Kopicl.

Kako se navodi u saopštenju, odluka da Vladimir Kopicl bude laureat bila je jednoglasna. Kopicl je nagrađen za knjigu pesama “Udaljeni bubnjevi”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Žiri u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Karanović, članovi, imao je složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine. “Na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2020. godini”, stoji u saopštenju.

Na tragu Miljkovićeve modernizacijske matrice savremene srpske poezije, pesništvo Vladimira Kopicla odlazi poetički korak dalje. „Udaljeni bubnjevi“ predstavljaju artikulaciju, u savremenom svetu sve udaljenijeg zvuka bića poezije. I to poezije koja iznova pronalazi sebe u igri sa kulturološkim i „dnevnim“ stereotipima, i izraženom sarkazmu prema popularnoj kulturi. Poigravanje, dakle, znakovima, značenjima, ironija i humor određuju identitet Kopiclove poezije i njegov prepoznatljiv stilski postupak. Njima je obeležio svoj pesnički glas i glas savremenog srpskog pevanja“, obrazloženje je žirija.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Svečano će biti uručena tokom juna 2021. godine.

Vladimir Kopicl rođen je 1949. godine. Završio je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Neke od knjiga poezije koje je objavio su Aer (Matica srpska, 1978), Pesme smrti i razonode – izabrane i nove pesme (Orpheus, 2002), Nesvršeno (dvojezično izdanje, Matica makedonska/ Arka, 2011) i Szurdukok (Forum, 2019).

Dobio je Brankovu nagradu za prvu knjigu pesama (1979), Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku (1989), Nagradu DKV za knjigu godine (2003), nagradu “Stevan Pešić” (2003), nagradu ISTOK-ZAPAD (2006), Disovu nagradu za pesnički opus (2008), nagradu “Desanka Maksimović” za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije (2012), nagradu “Ramonda Serbica” za celokupno delo i doprinos književnosti i kulturi (2017) i nagradu “Dimitrije Mitrinović” za roman “Purpurna dekada” i izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti (2021).

O njegovom književnom i umetničkom radu objavljene su monografska izdanja: “Vladimir Kopicl:Ništa još nije ovde ali neki oblik već može da mu odgovara” (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2007, priredio Nebojša Milenković), “Najbolji svet – Vladimir Kopicl, dobitnik Disove nagrade” (Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis”, Čačak, 2008, priredila mr Marijana Matović) kao i zbornik radova “Poezija Vladimira Kopicla” (Zadužbina Desanka Maksimović, Beograd, 2014, priredila Mirjana Stanišić).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *