“Veče Stare planine” povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Nišlije Vladimira Manića

“Veče Stare planine” povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Nišlije Vladimira Manića

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti

Projekcijom filma “Blaga staroplaninske riznice”, kao i drugim kulturnim programom, autor Vladimir Manić će u Osnovnoj školi u Rsovcima obeležiti četvrt veka filmskog stvaralaštva koje je posvetio Staroj planini i tako proslavio zavičaj i kraj u kome se rodio. Kulturno veče je zakazano za ponedeljak, 12. jul od 20 sati.

Na kulturnoj manifestaciji “Veče Stare planine” posetioci će imati prilike da pogledaju 25-godišnji rad stvaraoca koji je u svojim delima prikazao vrednosti i bogatstvo Stare planine.

Materijali o životu planine vremenom su dobili i antologijsku vrednost jer je zabeleženo mnogo toga što se polako menja i nestaje. Brojne nagrade i priznanja, učešća na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, DVD izdanja koja koriste mnoge škole širom Srbije, potvrda su kvaliteta Manićevih filmova, a njegov rad, angažovanje i posvećenost ostavljaju neizbrisiv trag i vrednost koja ne bledi i posle, gotovo, tri decenije i ostavlja utisak i dobar primer budućim generacijama – piše u saopštenju.

Manićevo stvaralaštvo će biti prikazano na manifestaciji kroz video-prezentaciju, umetničke tekstove, muziku, inserte iz filmova, a na programu će biti i premijerna projekcija filma “Blaga staroplaninske riznice”.

Film “Blaga staroplaninske riznice” je priča o iskonskoj želji čoveka da zaviri u nepoznato. Putovanjem kroz divlje i neistražene prostore Stare planine autor filma već godinama pokušava da prodre u njene tajne i otkrije njene istinske prirodne bisere – dodaju. Organizatori kulturne večeri su udruženje “Orlov let”, fondacija “Refarma” i Mesna zajednica sela Rsovci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *