Ubrzane pripreme na pragu male mature

Ubrzane pripreme na pragu male mature

Za manje od mesec dana, učenike završnog razreda osnovnih škola očekuje provera na završnom ispitu, čiji će rezultati uticati na upis u željenu srednju školu. Celokupan proces protiče u uslovima pandemije, koja ovu generaciju učenika prati skoro jednu i po školsku godinu.

Još jedna stresna školska godina, u uslovima pandemije bliži se kraju, a zbog predstojećeg upisa u srednje škole, pred najvećim izazovom su upravo učenici završnog razreda. Red nastave u učionici, red onlajn od kuće, obeležilo je njihovo školovanje u poslednjih skoro godinu i po dana, ali i značajno uticalo na znanje, koje nose iz osnovne škole.

“Teško je ići na dva dana u školu. Najteže mi je palo savladavanje gradiva iz fizike”, kaže Dunja Petrović, učenica OŠ “9. oktobar” u Prokuplju.

“Imali smo malih problema što su nam više puta prekidali redovnu nastavu i što smo išli na onlajn nastavu”, dodaje Lena Jovanović, učenica OŠ “9. oktobar” u Prokuplju.
Živa reč i kontakt sa učenicima, ne mogu se porediti sa onlajn časovima i to je ono za šta su, ove generacije učenika, tokom pandemije, u značajnoj meri bile uskraćene – slažu se prosvetni radnici.

“Imali smo malo više teškoća u savladavanju nastave, pa koristimo svaki slobodan trenutak za pripremnu nastavu”, ističe Dragana Đorđević, nastavnica u OŠ “9. oktobar”  u Prokuplju.

Sačuvali su do sada ono najvrednije, zdravlje i živote, a za prevazilaženje objektivnih problema koje je donela pandemija sada je, više nego ikada, potrebna dobra saradnja između škola, roditelja, učenika i države.

“Mislim da bi trebajlo da imaju obzira prema nama zbog otežanih uslova rada i učenja i nadam se da će svi upisati željeni smer”, kaže Katarina Mitić, učenica OŠ “Svetozar Marković” u Vranju.

“Ja ne očekujem probleme ali očekujem da će ljudi koji sastavljaju pitanja iz Ministarstva, imati obzira za sve otežane uslove pood kojima smo radili”, naglašava Žaklina Mladenovski, nastavnik srpskog jezika i književnosti iz Vranja.

Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, najveći broj malih maturanata, za nastavak školovanja bira gimnaziju, tražene su i srednje stručne škole iz oblasti elektrotehnike i tradicionalno medicinske škole. Inače, prvi test na završnom ispitu, svršeni osnovci polagaće 23. juna iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, narednog dana iz matematike, a kombinovani test 25. juna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *