TREĆI TALAS NIJE GOTOV A DA LI NAS ČEKA I ČETVRTI? Postoji nekoliko scenarija kako bi on mogao da izgleda, sve zavisi od 2 stvari

TREĆI TALAS NIJE GOTOV A DA LI NAS ČEKA I ČETVRTI? Postoji nekoliko scenarija kako bi on mogao da izgleda, sve zavisi od 2 stvari

DRUŠTVO

Za ovih godinu dana koliko traje pandemija, korona virus nas je “provozao” rolerkoster putanjom koja je puna uspona i padova što emocionalnih, epidemioloških, psiholoških, ali i kada je reč o broju zaraženih i preminulih.

Da li uopšte još jedan talas može da nam se desi i da li bi naši stomaci izdržali novi, četvrti po redu, uspon krive i kakav bi on bio?

Zvanično, mi se još uvek nalazimo u trećem talasu korona virusa. Iako je kriva “zatalasala” dva puta ove zime, struka tvrdi da je sve to u okviru trećeg talasa, pa se tako četvrti još nije ni desio. Obrzaloženje za ovu konstantaciju je bilo da bi se nešto posmatralo kao novi talas korona virusa, broj zaraženih prvo mora da opadne ispod 100.

Činjenica je da mi nismo imali manje zaraženih od 100 još od oktobra prošle godine, tako da stručnjaci sva “talasanja” od tada do danas računaju kao treći talas. Ovo na kraju rezultira sa tri zvanična uspona i pada na kovid rolerkosteru, a nezvanično ovo je bila jedna pakleno truckava vožnja.

Kakva će ona biti nadalje, to niko ne zna, ali postoji nekoliko scenarija kako bi to moglo da izgleda. Svi oni zavise od dve stvari: vakcinacije i poštovanja mera.

Scenario 1: Padaju brojevi, idemo u slobodnije leto

Stidljivo i kao samo za sebe, gotovo šapatom, da ne ureknemo, može se reći da četvrtog talasa možda i ne bude. Brojke trenutno obećavaju. Deluje da vakcina daje prve rezultate, a stručnjaci su optimistični.

Jedan od glavnih parametara koji uliva nadu u slobodnije leto jeste manji broj novozaraženih, a samim tim i manji broj pacijenata u bolnicama i rasterećeniji medicinski sistem.

– Epidemiološka situacija je još u statusu vanredne, uočava se blaga tendencija pada broja novozaraženih, polako raste broj otpusta u bolnicama u odnosu na broj prijema, a u kovid ambulantama se smanjuje broj prvih pregleda – izjavio je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović nakon sastanka Kriznog štaba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *