Svetlo na kraju tunela – sadašnji epidemijski trend obećava “slobodno” leto

Svetlo na kraju tunela – sadašnji epidemijski trend obećava “slobodno” leto

Zbog sve manjih brojeva novozaraženih koronavirusom, Krizni štab je ublažio mere. Iako smo izašli iz vanredne epidemijske situacije, nadležni napominju da je ona i dalje nesigurna.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano 787 novih slučajeva zaraze, među 12.514 testiranih uzoraka. Od kovida 19 preminulo 17 osoba, dok je na respiratoru 101 oboleli.

Od ukupnog broja novozaraženih, u Beogradu su zabeležena 162 nova slučaja, u Novom Sadu 34, Novom Pazaru 23, Nišu 21.

Krizni štab je na sednici predložio dalje ublažavanje mera – frizerski saloni će biti pod manje restriktivnim merama, organizatori stručnih skupova mogu da počnu pripreme, a ako se nastave povoljni trendovi, posle 21. juna biće dozvoljena i organizacija kolektivnih događaja.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je do sada više od 1.700.000 građana Srbije primilo obe doze vakcine protiv koronavirusa i istakao da treba da se vakciniše više mladih.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević smatra da ukoliko se nastavi ovakav trend vakcinacije, to će nas dovesti i do toga da već tokom narednog meseca možemo da uživamo i u drugim vrstama okupljanja.

Gradonačenik Beograda doktor Zoran Radojičić ukazuje da je cilj da prestonica Srbije dostigne 50 odsto vakcinisanih. Mislim da ćemo imati mirno leto a za jesen moramo biti oprezni, dodaje Radojičić.

Izvor RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *