Svečano otvaranje Muzeja crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške

Svečano otvaranje Muzeja crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške

Izvor: Niški portal 

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. G. Porfirije svečano je otvorio novoformirani Muzej crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške, u prisustvu domaćina Preosvećenog Vladike niškog Arsenija i uvaženih zvanica, tokom svoje prve zvanične posete Eparhiji niškog.
Ispred Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo osnivanje Muzeja, svečanosti otvaranja prisustvovao je gospodin dr Dejan Masliković.

Na početku je Preosvećeni Vladika niški Arsenije blagoslovio početak rada Muzeja i pozdravio visoke zvanice, podsetivši prisutne na slavnu istoriju Eparhije niške, o kojoj muzejski predmeti svedoče.

Potom je Svjatjejši Patrijarh svečano otvorio Muzej, u kome će od sada biti izložena i arhijerejska odežda blaženopočivšeg Patrijarha srpskog G. G. Irineja, kao i druge lične stvari koje je Njegova Svetost Patrijarh Porfirije darivao Muzeju.

Formiranje Muzeja crkvenih starina Eparhije niške započelo je 2018. godine, sa blagoslovom Preosvećenog Episkopa niškog Gospodina Arsenija, a uz veliku pomoć Ministarstva kulture i informisanja, koje je u periodu od 2018. do 2021. godine, kroz više projekata podržalo nekoliko važnih faza u formiranju Muzeja. Veliki trud uložio je i protođakon Dalibor Midić, arhivist Pravoslavne Eparhije niške, čijim je velikim trudom i požrtvovanošću Muzej crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške ponovo osnovan nakon mnogo vremena.

U Muzeju će od sada biti izloženi predmeti od velikog duhovnog značaja koji u modernijoj istoriji naše Eparhije nisu bili dostupni javnosti.

Izloženi predmeti vode posmatrače kroz vekove slavne istorije nekada Mitropolije, a danas Episkopije niške. Teško je pobrojati sve vredne artefakte, ali svakako treba izdvojiti kolekciju starih i retkih knjiga, od kojih najstarija datira iz 1592. godine. Reč je o bogoslužbenoj knjizi „Opšti Minej za maj“.

U muzejskom prostoru biće izloženi i pokloni kojima je ruski car Nikolaj II Aleksandrovič darivao niški katedralni hram, kao i lični predmeti blaženopočivših slavnih niških Mitropolita i Episkopa.

U Muzeju će biti izložen i stari kivot u kome su čuvane mošti Svetog Georgija iz prokupačkog hrama Svetog Prokopija, kao i retke ikone, stare fotografije i arhivalija od izuzetnog značaja za istraživače u oblasti teologije, istorije, kulture i arhivistike.

U bogatom fondu Muzeja svakako posebno mesto zauzimaju tri značajna likovna dela – dve slike jednog od naših najpoznatijih slikara realista Đorđa Krstića – Portret Kralja Milana iz Ćurlinske crkve (1902. godina) i Smrt kneza Lazara (1885. godina)  i jedno delo Stevana Todorovića, koji spada u najplodnije srpske slikare romantičare. Reč je o delu Portret Svetitelja iz 1880. godine.

Izvor: Radio Glas i Medijsko-informativna služba  Pravoslavne Eparhije niške

Autor fotografija je gospodin Mihajilo Lazarević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *