ROVER NAPRAVIO KISEONIK NA MARSU: Uz pomoć ove kutije astronauti će u svemiru moći lakše da dišu

ROVER NAPRAVIO KISEONIK NA MARSU: Uz pomoć ove kutije astronauti će u svemiru moći lakše da dišu

Rover NASA “Istrajnost” transformisao je ugljen-dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

“Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen-dioksida u kiseonik na Marsu”, rekao je Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment je urađen pomoću “Mars oksidžen in-Situ rizors jutulizejšn eksperimenta” (MOXIE), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu rovera.

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen-monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

https://www.youtube.com/embed/US65O8JmoZw Kurir.rs/Tanju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *