Romski Kulturni Centar Niš – Kulturna Ili Socijalna Ustanova?

Romski Kulturni Centar Niš – Kulturna Ili Socijalna Ustanova?

By Redakcija Romaworld

U toku prošle nedelje u Beogradu je otvoren Evropski romski institut za umetnost i kulturu – ERIAC Srbija. ERIAC je zajednička inicijativa Saveta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i Alijanse za evropski romski institut, dok je nemačka vlada pokrovitelj sedišta ERIAC-a u Berlinu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo, Aleksander Soroš, kao i brojni predstavnici međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Broj, kao I  visoki rang zvanica govori o velikim očekivanjima od ERIAC-a u pogledu  promocije romske umetnosti i kulture ne samo u Srbiji, već u regionu.

Velika očekivanja imale su i nišlije kada su pre pune dve godine otvarale Romski kulturni centar, prvu ustanovu kulture ove vrste, čiji je osnivac Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Ukoliko bi neko ko je tada bio na otvaranju želeo da se informiše šta se radilo u Romskom kulturnom centru u proteklom periodu, rezultat pretraživanja informacija na internetu bi bio sledeći:

Na zvaničnom sajtu osnivača, NSRNM o temi Romski kulturni centar Niš nalaze se dve informacije:

U informaciji sa datumom 8. 05. 2019. godine objavljena stoji, između ostalog:

“Dalibor Nakić predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine rekao je da Kuturni centar otvoren u cilju očuvanja kulturnog identiteta Roma. „ Ovo je prva ustanova koja je osnovana od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Grad Niš u kome živi veliki broj Roma zaslužuje jednu ovako ustanovu. Mi u Nacionalnom savetu vidimo ovaj kulturni centar u Nišu kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji već i Roma na Balkanu.

Najveći akcenat biće na kulturi jer smatramo da je ona najbolji mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima. Želimo da predstavimo svoju bogatu kulturu i tradiciju i da Rome prikažemo u što boljem svetlu i da se na taj način borimo za što bolji položaj našeg naroda u društvu . Posebna panja u u ovoj ustanovi posvetiće se očuvanju našeg jezika, jer su kultura i jezik ono što identifikuje narod a odvaja ljude od ostalih živih bića i čini pojedinca čovekom, a reč „rom“ upravo to i znači – čovek“, rekao je Dalibor Nakić koji je dodao da Nacionalni savet namerava da formira slične ustanove u još nekoliko gradova u Srbiji.

Po zvaničnom popisu u Srbiji živi oko 148 hiljada Roma a u Nišu oko 7500 ali realno ih je mnogo više, rekao je na otvaranju Centra Svetislav Jovanović iz Nacionalnog saveta Roma u Nišu.
“ Nama Romima je kultura i jedna ovakva ustanova preko potrebna. Kultura koja će biti u funkciji opšte emancipacije Roma ali i pojedinca. Kultura koja će sačuvati našu prošlost. Kultura koja će promeniti sadašnjost i koja će otvoriti budućnost“. Za adaptaciju i uređenje Romskog kulturnog centra iz budžeta grada Niša izdvojeno je 3,6 miliona dinara.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *