Profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Miloš Mijatović u žiriju takmičenja u Ukrajini

Profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Miloš Mijatović u žiriju takmičenja u Ukrajini

Izvor: Niški portal 

Van. prof. Miloš Mijatović Fakulteta umetnosti u Nišu, počasni je član žirija II Internacionalnog takmičenja klarinetista i saksofonista “ Sunny Clarinets” koji se održava u Ukrajini.

Ovogodišnji žiri čini više od 20 eminentnih profesora, akademika i solista klarineta i saksofona širom sveta. Festival “Sunny Clarinets” 2021. je međunarodni festival u Ukrajini sa velikom tradicijom prve kategorije koji u svom sastavu i programu ima Internacionalno takmičenje za klarinet i saksofon u nekoliko kategorija.

Miloš Mijatović(1982), diplomirao klarinet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije završio na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod eminentnin profesora kao što su: J. Gilad, M. Kolins, M. Bekavac, E. Molinari i M. Arinjon. Dobitnik prve nagrade na Internacionalnom takmičenju u Barleti, Italija 2005. i 2006. godine. Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladin muzičara u Padovi, Italija. Specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenju kamernin ansambala u Subotici. Ministarstvo kulture i Univerzitet u Novom Sadu dodeljuju mu specijalnu nagradu za umetničke aktivnosti, a 2011. godine dobija stipendiju švedske vlade. Nastupao je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada u Italiji, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj i Srbiji. Nastupao je na nekim od najznačajnijin festivala u Srbiji i inostranstvu: NOMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Internacionalni festival u Trolnetenu, Švedska, Muzički festival u Londonu, Engleska i IMPULS međunarodna Akademija za savremenu muziku u Gracu, Austrija. Od 2001-2006., nastupa kao prvi klarinetista Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2005. godine stalni je član Internacionalnog orkestra jugoistočne evrope na mestu prvog klarinetiste. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, RTV, ART TV). Svira na klarinetima marke Selmer, model Recital. Od 2013. godine je redovan član ,,No Borders Orcnestra’’ sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu. Redovan je član Internacionalne asocijacije klarinetistaICAu Americi i Evropske asocijacije klarinetista. Radi kao docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *