“Preslap” izveo akciju na planini Ruj i okolini

“Preslap” izveo akciju na planini Ruj i okolini

Od

 Naissus Info

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je 18. aprila izvelo izuzetno sadržajnu akciju na planini Ruj i okolini. Više je odredišta koje je četrdesetak planinarki i planinara iz Niša, Jagodine, Leskovca, Bojnika, Knjaževca i Jasenovog Dela uspelo da obiđe u jednom danu, u jednom od najlepših delova u Srbiji.

Glavna odredišta bili su vrhovi planine Ruj – ponosito Asenovo kale (1032 m), Tajanstveni Sip (1240 m) i kanjon reke Blatašnice, kod Zvonačke Banje, najuži kanjon u Srbiji. Usput, prema Zvonačkoj Banji, planinari su obišli i kulturne spomenike – manastir Uspenija Presvete Bogorodice u selu Sukovo, i manastir Svetog Jovana u ataru sela Poganovo.

Potpuni doživljaj ovog kutka Srbije ne bi bio potpun bez kraće šetnje kanjonom reke Jerme, između Greben planine i Vlaške planine, u ataru sela Vlasi, kroz par tunela koji se sada nalaze na drumu. Oni su od 1922. do 1962. godine bili su na čuvenoj pruzi uskog koloseka od Pirota, preko Sukova i kanjona Jerme, do Rakite i rudnika kamenog uglja.

Upravo ovde je 1929. godine snimljen i film “Rudareva sreća”, prvi igrani film u istoriji kinematografije na ovim prostorima.

O svemu ovome govorio je i vodički tim Planinarskog društva “Preslap”. Tim su na ovoj akciji činili Miroslav Dokman, Milan “Lane” Stojilković, Vasil Milošev i visokogorac Uglješa Đorić.

Akcija je izvedena po suvom, ali oblačnom i maglovitom vremenu. Družina se kretala kompaktno i bezbedno. Već u prvom delu trase, blizu Zvonačke Banje, planinari su prešli preko kamenog mosta preko reke Blatašnice, preko koga je takođe prelazila pruga za Rakitu.

Most se nalazi u kanjonu Cedilka, između stena Ruj planine i Stolske planine, koje na najužem mestu razdvaja tek metar i po, i zato je ovaj kanjon i najuži u Srbiji. U kanjonu se nalaze i dva tunela, sada pešačka, nekada železnička. Trasa je dalje vodila prema selu Jasenov Del, prilično razuđenom, na području od reke Blatašnice, do reke Jerme i granice sa Bugarskom.

Konačno, pre samog povratka u Zvonačku Banju, sunce se konačno izborilo i u kasno popodne je obasjalo svojim zracima i vrh Asenovo kale i kanjon Cedilke, i tako omogućilo dodatno uživanje planinarima u ovom nestvarno lepom krajoliku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *