Poznati laureati “Malog Joakima”

Poznati laureati “Malog Joakima”

Gran pri “Mali Joakim” jednoglasno je dodeljen predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, odlučio je žiri 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije u sastavu: Jelena Janjatović (kostimograf), Ljubiša Barović (glumac) i Boris Todorović (reditelj)

U obrazloženju žirija se navodi da je: “predstava (’Palčica’) jasnog i dosledno sprovednog koncepta, modernog izraza i estetske usklađenosti, koja lako i precizno komunicira sa publikom”. 

Komad rediteljke Dragane Miloševski Popov nagrađen je i za režiju, scenografiju (Zorana Petrov) i kostimografiju (Stefan Savković), a nagradu za žensko glumačko ostvarenje dobila je Aleksandra Pavlović za ulogu Palčice. Specijalna nagrada dodeljena je Jeleni Đorđević za više epizodnih uloga u istom komadu Pozorišta lutaka Niš.

Specijalna nagrada za dizajn svetla u predstavi “Srebrni car”, Puls teatra Lazarevac i “Čarobnjak iz Oza”, Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja jednoglasno je dodeljena Radomiru Stamenkoviću.

Nagrada “Mali Joakim” za autorsku muziku dodeljena je većinom glasova Bratislavu Bati Zlatkoviću za predstavu “Čarobnjak iz Oza” Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja.

Nagradu “Mali Joakim” za dramski tekst većinom glasova dobila je Biserka Кolevska za adaptaciju teksta u predstavi “Goli kralj”, Pozorišta za decu Кragujevac.

Nagrada “Mali Joakim” za muška glumačka ostvarenja dodeljena je jednoglasno Petru Lukiću za ulogu Golog kralja i gostioničara u predstavi “Goli kralj”, Pozorišta za decu Кragujevac.

Specijalna nagrada za epizodnu ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini dodeljena je Aleksandri Cucić. Žiri je naveo da “svojim tumačenjem lika Šizele, Aleksandra Cucić značajno obogaćuje paralelni tok radnje u pomenutoj predstavi, donoseći sveža i duhovita glumačka rešenja”.

Festival, koji je u Gračanici počeo 10. maja, se završava sutra, kada će najpre u 13:00 u gračaničkom Domu kulture dobitnicima biti uručene nagrade, da bi potom u njihovu čast bila izvedena predstava “Tri praseta” Kruševačkog pozorišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *