Porodice nastradalih u nesreći na Bulevaru Medijana: “Tražimo izmenu Zakona i veće kazne”

Porodice nastradalih u nesreći na Bulevaru Medijana: “Tražimo izmenu Zakona i veće kazne”

OdNaissus Info

Nekoliko desetina građana okupilo se u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu kako bi podržali porodice nastradalih u nesreći na Bulevaru Medijana u kojoj su stradali 12-godišnji dečak, i 45-godišnji muškarac. Obe porodice traže izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i veće kazne za bahate vozače. Porodice traže i veću kontrolu policije posebno noću na bulevarima u Nišu.

Iako je odloženo suđenje 19-godišnjem vozaču N. S. iz Beograda koji je optužen da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana “audijem” izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka, porodice nastradalih održale su još jedan protestni skup u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu.

Nekoliko desetina građana okupilo se na protestu, a vidljivi su bili i tarnsparenti “Pravda za Andreja”, “Pravda za Dejana” i “Oštrije kazne za bahate vozače”.

Porodice kažu da današnjim skupom žele da upute poruku “Beogradu” i svima u Srbiji da Zakon mora da se menja, “kako bi se bahati vozači kažnjavali strože i kako za ubistvo u saobraćaju ne može da bude maksimalna kazna od 8 godina”, zbog čega traže izmenu Zakona.

“Bojim se da ovo suđenje ne bude završeno kao suđenje za nesreću u Beogradu u kojoj je nastradala Andreja Bojanić koju je usmrtio sin Željka Mitrovića. Plašim se da se i ovo suđenje odugovlači”, rekla je sestra nastradalog 45-godišnjaka Dejana Ilića, Brankica Paunović Ilić.

Dodala je da se brza vožnja i dalje toleriše uglavnom noću i da su to vozači sa dobrim automobilima.

“I dalje nemamo mira od njih. Kažnjavaju ljude za prekoračenja brzine od nekoliko kilometara na sat, prljave tablice, prvu pomoć, ali se nisu pomakli od toga da kažnjavaju ljude koji se i dalje trkaju po buvarima, taj bulevar gde je moj brat stradao je kao pista za vozače”, rekla je Brankica Paunović Ilić.

Ona je dodala da će pokrenuti peticiju za promenu zakona i za to traži podršku sugrađana, ali i građana cele zemlje.

Majka poginulog 12-godišnjaka Aleksandra Kostadinović kazala je da je skup ujedno i borba za sve građane Niša i Srbije. Ona ističe da je razočarana kaznenom politikom ali i tokom suđenja.

“To se dešava zbog veoma malih kazni, koje su im zaprećene, pa su česte ovakve nasilničke vožnje koje se završavaju smrtnim ishodom. Moj sin Andrej i Dejan su udareni  na pešačkoj stazi od nasilnog vozača. Silina udarca je bila tolika da je moje dete preletelo preko ograde vodovoda koja je inače visoka 2 metra”, rekla je između ostalog majka nastradalog 12-godišnjaka Andreja Prekljušaja, Aleksandra Kostadinović.

Ona nije skrivala razočarenje tokom suđenja.

“Razočarani smo izjavom osumnjičenog koji se najpre branio ćutanjem, da bi nakon dva meseca došao sa iskonstruisanom pričom. To se dešava i dalje, ne samo meni. Najviše me pogađa visina kazne, ljudski život je obezvređen kaznenom politikom. Nadam se da će naš apel dopreti do onih koji o tome odlučuju. Da se urede pešačke staze, da se vozači zaplaše strožijim kaznama”,  rekla je ona.

Dodala je i da je po svedočenju policajaca “bio uplašen ali svestan nakon nesreće kao i da je jedna od devojaka koja se sa njim nalazila u automobilu svedočila da je celim putem veoma grubo vozio i preticao, a ne samo u trenutku nesreće“.

Podsetimo, prvo okupljanje organizovano je dan nakon nesreće, a od tada održano je nekoliko protesta zbog ove nesreće. Suđenje 19-godišnjem N.S. iz Beograda, optuženom da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana “audijem” izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka trebalo je da bude nastavljeno danas ali je odloženo. Kao razlog za odlaganje navodi se to što nije završeno komisijsko veštačenje kojim stručnjaci treba da procene uračunljivost, zrelost i moguće neurološke probleme vozača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *