Počela je primena Zakona o poreklu imovine – čiji će se prihodi proveravati

Počela je primena Zakona o poreklu imovine – čiji će se prihodi proveravati

Primena decenijama najavljivanog Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu je počela. Na udaru su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu koja je za 150.000 evra veća od njihovih prihoda u isto vreme. Na razliku se obračunava porez od 75 odsto. Ministar finansija kaže da zakon jeste poreski ali, pre svega, antikorupcijski.

Avioni, kamioni, novac, akcije, kuće, firme, i sva imovina nedokazanog porekla, kod nas i u inostranstvu, predmet je unakrsne provere. U nju je za sada, krenulo 20 inspektora, od najavljenih 60.

Oni su prošli potrebne obuke, dodatne obuke, mi to inače radimo sa MMF u okviru celokupne poreske reforme, tako da sa te strane kadrovski, personalno potpuno smo spremni za primenu tog zakona”, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Nezavisno od toga hoće li se ispostaviti da je imovina stečena zakonito ili ne, na nju se obračunava porez od 75 odsto. Na primer za imovinu od milion evra, porez je 750.000 evra. Koliko unazad će sezati provere, zakon nije ograničio.

“Postoji definsan u jednom drugom zakonu, radi se o Zakonu o poreskom postupku i porsekoj administraciji, koji kaže da je apsolutna zastarelost utvrđivanja poreske obaveze 10 godina”, rekla je Nataša Todorović iz Udruženja poreskih savetnika Srbije.

Ako inspektori posumnjaju da postoji i krivična odgovornosti, obaveštavaju policiju i tužilaštvo. Tada imovinu sud može i da oduzme.

Pre osam godina Poreska uprava je prvi put saopštila da je otkrila više od 600 lica čija imovina, znatno premašuje prihode.

Procenjeno je i da bi u krugu takvih vlasnika moglo da se nađe oko 10.000 građana. Da li je i to polazna baza za specijalizovani poreski tim, ko će prvi biti na udaru i kada bi mogli da očekujemo prva rešenja sa novim visokoprocentnim porezom?

Iz Poreske uprave još nismo dobili odgovor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *