Patrijarh Porfirije u prvoj poseti Nišu

Patrijarh Porfirije u prvoj poseti Nišu

Izvor: Niški portal

U petak, 23. aprila 2021. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski G. G. Porfirije dolazi u svoju prvu zvaničnu posetu Eparhiji niškoj od izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije otvoriće u petak Muzej crkvenih starina pravoslavne Eparhije niške, u kojem će biti izložene umetničke slike i crkvene starine koje potiču sa prostora Niške mitropolije, a to će biti i njegova prva poseta tom gradu od izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Njegovu Svetost će u porti Sabornog hrama Silaska Svetog Duha na apostole u 16:30 dočekati domaćin Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije,  kao i sveštenoslužitelji i verni narod Eparhije niške.

U nastavku će biti služen čin Doksologije u Sabornom hramu.

Planirano je da od 18 sati u zgradi Svetosavskog doma u Nišu bude otvoren Muzej crkvenih starina Pravoslavne Eparhije niške, kojim rukovodi protođakon Dalibor Midić, arhivist Pravoslavne Eparhije niške.

U muzeju će biti izložene umetničke slike, stare i retke knjige, fotografije i zbirka bogoslužbenih predmeta od tkanine i metala, koji potiču sa prostora Niške mitropolije.

Pravoslavna Eparhija niška poziva verni narod da se tokom ovog duhovnog sabranja pridržava epidemioloških mera koje su propisane od stane Kriznog štaba Grada Niša.

O Muzeju crkvenih starina Eparhije niške
Fotmiranje Muzeja crkvenih starina Eparhije niške započelo je 2018. godine, sa blagoslovom Preosvećenog Episkopa niškog Gospodina Arsenija, a uz veliku pomoć Ministratsva kulture i informisanja, koje je u periodu od 2018. do 2021. godine, kroz više projekata podržalo nekoliko važnih faza u formiranju Muzeja.
U Muzeju će od sada biti izloženi predmeti od velikog duhovnog značaja koji u modernijoj istoriji naše Eparhije nisu bili dostupni javnosti, a koji svedoče o slavnoj istoriji nekada Mitropolije, a danas Episkopije niške.
Teško je pobrojati sve vredne artefakte koji su uređeni i izloženi u Muzeju, ali ovde svakako treba izdvojiti kolekciju starih i retkih knjiga, od kojih najstarija datira iz 1592. godine, a reč je o bogoslužbenoj knjizi Opšti Minej za maj.
Takođe, od 23. aprila 2021. godine, u muzejskom prostoru biće izloženi i pokloni kojima je ruski car Nikolaj II Aleksandrovič darivao niški katedralni hram, kao i lični predmeti blaženopočivših niških Mitropolita i Episkopa.
U Muzeju će biti izložen i stari kivot u kome su čuvane mošti Svetog Georgija u prokupačkom hramu Svetog Prokopija, kao i retke ikone, stare fotografije i arhivalija od izuzetnog značaja za istraživače u oblasti teologije, istorije, kulture i arhivistike.
Od sada će u muzeju biti  izložena značajna likovna dela – dve slike jednog od naših najpoznatijih slikara realista Đorđa Krstića i jedno delo Stevana Todorovića, koji spada u najplodnije srpske slikare romantičare.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *