Otvorena izložba Trg kralja Milana kroz vreme

Otvorena izložba Trg kralja Milana kroz vreme

Od redakcija GP018

Trg kralja Milana u Nišu oduvek je bio mesto centralnih dešavanja, a kako se menjao kroz vreme prikazano je na izložbi ispred Gradske kuće koja traje do 30. maja.

Ceo ovaj trg čija je realizacija na samom kraju je urađen na osnovu konkursnog rešenja, anonimnog masovnog konkursa sa oko 10-ak radova, oko 1990. godine. Pobedio je Branislav, koji je nažalost pokojan od pre godimu dana, koji je radio projekat i Knez Mihajlove. Mi to kažemo da se o učio u Knez Mihajlovoj, a ovaj projekat za Niš mu je lepši. Mi sada iz faza realizujemo to stručno konkursno rešenje. Ovome što sada imamo doprinos je dala naša generacija, da urbanističkim rešenjima ulepšamo taj naš istorjiski trg. Ima mnogo više zelenila, mnogo više popločanih parternih površina, imamo još i fontanu koja će ulepšati ceo taj prostor, a nema parkiranja i nema saobraćaja reko je Miodrag Stanković direktor Zavoda za urbanizma Niš.

Bojana Milenković, viši kustos, istoričar, Narodni muzej Niš: Za nas Nišlije Niš je uvek carski grad i uvek će biti carski u svakom slučaju, od jedne turske kasabe Niš je postao grad kojim se mnogi sa svih strana oduševljavaju. Svakako centar grada je nešto što će uvek biti mesto okupljanja, da li su to politička dešavanja, da li kulturna, da li koncerti, sve se dešava i uvek se dešavalo na trgu. Danas je on opet u procesu rekonstrukcije i upravo je povod ove izložbe bio da se pokaže kako je trg izgledao u prethodnom periodu. Mi Nišlije smo pomalo nostalgičari pa nam nedostaje tu i tamo nešto što je bilo ranije, ali zaista sada imamo neke nove sadržaje. Austrijski urbanista ga je radio, tako da je dao austrijski model kako se grad širi. Niš putopisci po oslobođenju opisuju kao jednu blatnjavu kasabu. Mi smo ovog trenutka apsolutno jedan savremen i urbanistički uređen grad.

Zahvaljujući ovoj izložbi proputovali smo za kratko vreme kroz Niš i prava je prilika da vidimo kako nam se razvijao grad i kako je izgledao centar grada, ali ono što je zajedničko na svim ovim fotografijama da se sve važno što se dešavalo za naš grad dešavalo na trgu. Ova postavka će podsećati naš grad na istoriju ali i davati nove ideje. Čestitam svim gradskim institucijama koje su učestvovale u ovoj izložbi. Grad će ih podržavati u njihovoj saradnji. Ovaj prostor postaje novina za naš grad i širimo sadržaje. Radovi su ubrzani, ja ne bih da licitiram da li će to biti do 1. Juna ili ne, ali izvođač zna šta ga čeka nakon toga. Mi odustati nećemo. Sa sigurnošću mogu da kažem da most ne može da se završi dok se trg ne završi. Ograda je stigla. Nadam se da ćemo sve završiti pa da konačno pustimo u rad i tgr i most i fontanu u rad jer ovo zaista predugo traje. Zbog korone je dostava materijala bila mnogo teža. Da li smo im šansu i mogućnost da završe u nekom razumnom roku, ali se mnogo produžilo. Posle 1. juna nikakvu vrstu empatije prema izvođačima rada nećemo imati rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *