Održana vakcinacija mladih Nišlija u Oficirskom domu

Održana vakcinacija mladih Nišlija u Oficirskom domu

 Tekst  redakcija GP018

Snimio Marko Dimitrijević

Grad Niš je prvi po broju vakcinisanih mladih u Srbiji, ima 22 % posto vakcinisanih do 35 godina starosti. Prvi smo i po broju prvih primljenih vakcina u odnosu na broj odraslih odnosno punoletnih građana, a to je 55 % i 45% revakcinisanih. Težimo ka tome da do kraja juna budemo na 60 % vakcinisanih prvom dozom rekla je Danijela Nešić Pomoćnik direktora Doma zdravlja za nemedicinske poslove.

Radimo puno sa mladima, približili smo im se zahvaljujući gradu, gradonačelnici i kancelariji za mlade grada Niša. Radimo na terenu i zaista su naše ekipe puno pomogle da na terenu približimo zašto je imunizacija bitna. Veliki je odziv bio, 31.05. vakcinisano je oko 65 mladih u okviru organizacije u Crvenom krstu. Primili smo i one koje imaju više od 35 ali da bismo radili sa procentima potenciraćemo tu granicu, ali i danas ćemo primiti sve koji dođu bez obzira na godine. Veliki broj učenika koji imaju više od 16 godina se javlja u poslednje vreme tako da se i taj procenat povećava u odnosu na prethodni period, a sada su i primer ostalim mladim ljudima. Trenutno su dostupne sve vakcine sem Sputnjik prve doze koje će biti uskoro, a i Srbija će je proizvoditi. Svih ostalih vakcina imamo u izobilju, čak smo počeli da vakcinišemo i inostrane državljane, Makedonce i Bosance da bismo bili regionalni centar. Makedonaca ima najviše, možda bude veći priliv za vikend, a uglavnom se vakcinišu u južnom delu Srbije dodala je Nešić.

Sjajan primer daju naši mladi, a ovde simbolično u Oficirskom Domu gde je sedište Kancelarije za mlade ali i gde je ovaj amfiteatar gde se svaki dan okuplja veliki broj mladih ljudi. Daju dobar primer starijima koji se još uvek nisu vakcinisali ili se razmišljaju, svaka im čast i sve pohvale. Ponosni smo na to što smo najbolji u Srbiji, što imamo najviše vakcinisanih i što se polako ali sigurno vraćamo normalnim aktivnostima. Lepo je to što nam i stranci dolaze, da pomognemo i njima. Sve društveno odgovorne kompanije koje se javljaju gradu kao bi pomogle i motivisale ljude bivaju upućene na Dom Zdravlja reko je predsednik Kancelarije za mlade Grada Niša je Jovan Milić.

Javile su se mnoge kompanije koje su svojim vaučerima motivisale ljude da se što više vakcinišu. Takođe je dobro da smo kao grad sa direktorima kulturnih ustanova dogovorili da neke od manifestacija budu besplatne za vakcinisane ljude rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Slađana Filipović fitnes centar Top Form: Obzirom da su se vakcinisali pre možda 15-ak dana sada tek dolaze i javljaju se, zato što su i preporuke da prođe 5 do 7 dana pre bilo kakve fizičke aktivnosti. Naravno da je fizička aktivnost jako važna, i svi samo tako možemo da pobedimo bolest i da se vratimo normalnom životu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *