Obeležena 212. godišnjica Čegarske bitke

Obeležena 212. godišnjica Čegarske bitke

Autor:T. T .Izvor:Južne vesti

Državnom ceremonijom i polaganjem venaca u spomen-kompleksu Čegar u Nišu, obeležena je 212. godišnjica boja na Čegaru i odata je pošta stradalima vojnicima iz Prvog srpskog ustanka.

U čast sećanja na poginule ratnike, vence kraj spomenika resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću, pored građana položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva rada, Grada Niša, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i drugih udruženja.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor istakao da će na ovaj način nastojati da neguju tradiciju i da se nada da će tokom narednih obeležavanja biti više dece.

Negovanje tradicija i sećanje na naše slavne pretke, zahteva da na ovakvim događajima bude nova generacija onih koji će sledećim generacijama preneti šta se to dešavalo – rekao je on.

On je takođe najavio i da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastojati da u narednom periodu, u okviru raspoloživih sredstava, obnovi najugroženije spomenike i da je u planu i podizanje novih.

Podsetimo, boj na Čegru se odigrao 31. maja 1809. godine i predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

U tom boju se svojim junaštvom istakao resavski vojvoda Stevan Sinđelić koji je, pošto sa ustanicima nije mogao da pobedi brojno jače turske snage, pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta.

Nastradali su tada svi srpski vojnici i mnogo Turaka, a da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula u koju su uzidane 952 lobanje i koja danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *