Niška opozicija traži da se na sednici Skupštine diskutuje o gradnji, zdravstvu i saobraćaju

Niška opozicija traži da se na sednici Skupštine diskutuje o gradnji, zdravstvu i saobraćaju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti

Sednica Skupštine Grada Niša, prva u ovoj godini, zakazana je za četvrtak, 18. mart, a opoziciona odbornička grupa “Niš, moj grad” zahteva dopunu dnevnog reda i traži da odbornici diskutuju o pet dodatnih tačaka. Od predstavnika vlasti traže da informišu građane dokle se stiglo u borbi protiv bespravne gradnje, zahtevaju izveštaj o radu zdravstvenih ustanova, pre svega o radu sa non-kovid pacijentima, ali i informacije o raskidu ugovora sa izvođačem radova na Trgu u centru grada, rehabilitaciji puteva i izveštaj o bezbednosti saobraćaja.

Na dnevnom redu prve sednice Skupštine grada u ovoj godini nalaze se 34 tačke, a dodatnih 5 traži opozicija.

Dva i po meseca od početka godine nisu se sastajali niški odbornici, pa iz odborničke grupe “Niš moj grad” traže da se diskutuje i o nekim događajima koji su u međuvremenu zadesili Niš i Nišlije.

Jedna od dodatnih tačaka, smatraju iz ove grupe, treba da bude i informisanje odbornika Skupštine Grada u vezi najave raskida ugovora za Trg Kralja Milana

Ko će snositi odgovornost za prekoračene rokove i štetne posledice ugovora za Trg Kralja Milana koji je najavljivan kao najveća investicija? Pritom je taj isti ugovor raskinut sa firmom iz Lazarevca za koju se unapred znalo da neće popločati Trg, na šta smo ranije upozoravali, uz napomenu da se u ovom trenutku ne zna da li je ugovor raskinut ili nije, a ne znaju se ni motivi za prebacivanje ove lokalne vlasti još 60 miliona dinara za popločavanje Trga i rekonstrukciju mosta, iako se unapred znalo da ugovor neće biti realizovan – kažu u opoziciji.

Početkom godine Nišlije je potresla i vest o saobraćajnog nesreći na Bulevaru Medijana u kojoj su dve osobe izgubile život, a opozicija smatra da taj događaj polako pada u zaborav, pa zahtevaju izveštaj o bezbednosti saobraćaja u Gradu.

Smatramo da je pravi trenutak, kada se usvajaju programska dokumenta vezana za izgradnju grada, da se da informacija dokle se stiglo sa zaštitom pešaka i učesnika saobraćaja na Bulevaru Medijana, Somborskom bulevaru i Knjaževačkom bulevaru gde je bilo predloga da se elastičnom ogradom, elastičnom razdelnom trakom i kamerama poveća bezbednost učesnika u saobraćaju. Smatramo da kamere na raskrsnicama, podela sedišta i bicikla nisu dovoljni za bezbednost Nišlija na ulicama, jer vidimo da se ti incidenti završavaju sa tragičnim posledicama – traži opozicija.

Kako kažu, na sednici traže i da se govori o najavljenoj gradnji i rehabilitaciji ulica u Nišu, za šta tvrde da nije održana javna rasprava, a o spisku ulica se tek saznalo iz medija.

Uporno smo zahtevali da nam se takva informacija dostavi i da se sprovede javna rasprava po tom pitanju, umesto da se naši sugrađani pitaju šta je prioritet Direkcije za izgradnju grada u ovoj kalendarskoj godini. Tražimo da se da informacija na tu temu, iako je to trebalo uraditi pred kraj prošle godine, i da se opštine i građani upoznaju sa izgradnjom saobraćajnica u Nišu – kažu u odborničkoj grupi.

Od lokalne vlasti traže i da se odrede zdravstvene ustanove koje će isključivo lečiti non kovid pacijente, jer se kako kažu, odlažu zračne ili fizikalne terapije u nedogled i stanje je alarmantno.

Takođe, traže i da se odbornici informišu dokle se stiglo u borbi protiv bespravne gradnje i koji se potezi konkretno preduzimaju.

Pre svega, dokle se stiglo sa realizacijom duga prema Gradu u vezi Tržnog centra Srbija? Prema saznanjima, dokazima i sudskim presudama koje imamo, dug za Tržni centar Srbija prema Gradu iznosi blizu milijardu dinara. Takođe, prema našim saznanjima stupa se u pregovore sa investitorima na toj lokaciji i to iz Obrenovićeve i Dušanove ulice o nastvaku radova i pored evidentnog duga – kažu u opoziciji.

Sednica Skupštine grada u Oficirskom domu zakazana je u četvrtak, 18. marta, od 9 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *