Meteorolog otkrio kakvom vremenu možemo da se nadamo u junu: Ponegde moguć i sneg

Meteorolog otkrio kakvom vremenu možemo da se nadamo u junu: Ponegde moguć i sneg

Izvor 24 SEDAM

Autor: M.Vu

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas narednih dana očekuje vetrovito i relativno sveže vreme

Prošlo leto nismo mogli da mrdnemo nigde zbog pandemije koronavirusa, sada je bolja epidemiološka situacija, ali vreme nije idealno.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas narednih dana očekuje vetrovito i relativno sveže vreme, a da će početkom sledeće nedelje biti najviše nestabilnosti.

Kako tvrdi, u drugom delu nedelje stabilnije i postepeno toplije, a oko 7. juna temperatura možda bude i blizu 30 stepeni. Oko tog datuma moguće je novo osveženje uz pljuskove, a za sada do sredine juna nema signala za jače i dugotrajnije otopljenje.

– U toku subote malo do umereno oblačno i uglavnom suvo ali vetrovito i ne baš preterno toplo vreme za ovaj deo godine. Uz pretežno sunčano vreme i jako sunce krajem maja sredinom dana u zavetrini od vetra dosta prijatno ali i dalje ispod proseka. Posle podne na severozapadu i severu Hrvatske ponegde moguća pojava lokalnog pljuska, dok se nad ostalim predelima regiona u toku noći očekuje povećenje oblačnosti, ponegde uz pojavu vrlo slabe kiše – kaže on i dodaje da će naoblačenje biti povezano sa još jednim, slabim, hladnim frontom koji se u jakom severozapadnim strujanju preko zamalja Baltika kreće ka našem delu Evrope.

– U nedelju oblačno i još malo hladnije u odnosu na subotu. Pretežno oblačno uz kišu bi trebalo biti nad većim delom Crne Gore (osim primorja), jugoistoku BiH (osim juga Hercegovine) kao i na jugu i jugoistoku Srbije. U tim predelima, preko 1000mnv može biti i naleta snega. Nad ostalim delom regiona promenjljivo oblačno i relativno sveže, ponegde uz lokalan pljusak i to uglavnom na severu regiona.

Danas i sutra vetrovito uz umeren, na udare povremeno i pojačan severozapadni vetar. Danas dnevni maksimum uglavnom od +15 do +22,a u nedelju od +12 do +20 stepeni Celzijusa.

Početkom nedelje vremenske prilike nad našim delom Evrope bi trebale biti pod uticajem visinskog ciklona sa centrom nad istokom Evrope dok će sa severa i dalje strujati relativno hladan vazduh.

Nad središnjim, a posebno istočnim predelima do srede pretežno oblačno i relativno hladno uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova, koji ponegde mogu biti i jaki uz ređu pojavu sitne tuče/grada. Nad zapadnim i južnim predelima regiona znatno manje oblaka uz više sunčanih intervala i uglavnom bez padavina.

Generalno, količina padavina uglavnom neće biti visoka i trebala bi se u proseku kretati oko 10mm, taloga, sa tim da bi zbog lokalne pojave pljuskova bilo velikih razlika na malom prostoru i nema načina da se unapred predvidi gde će oblak za kratko vreme sa ostavi i oko 25mm taloga, a gde kiše neće ni biti, najavljuje meteorolog.

– Ostaje relativno hladno vreme, posebno u ponedeljak kada će maksimumi nad velikom delom regiona ostati ispod +15 stepeni Celzijusa što je znatno ispod proseka za ovaj deo godine. Kao posledica ovako niskih temperatura na planinama središnje i istočne BiH, većeg dela Srbije i severa Crne Gore preko 1000mnv je i dalje moguća pojava snega

Od srede visinski ciklon bi polako odmicao na istok, dok ka nama jačao greben anticiklona te bi uz sve više sunca i sve manje pljuskova temperature bile i postepenom porastu i do petka bi maksimumi dostizali i oko +25 stepeni Celzijusa. Oko 07.06. bi moglo biti još malo toplije uz maksimume i oko +30 stepeni Celzijusa, dok ja zatim moguće osveženje uz grmljavinske pljuskove.

Dugoročan prognostički materijal za sada do oko polovine juna nema signal za neko dugotrajnije ili jače otopljenje i uz održavanje jezgra anticiklona generalno severnije i zapadnije od tas teško da bi prava letnja toplota iz severne Afrike došla ka našem delu Evrope.

– Naredni dani relativno hladni i vetroviti, od sutra češća pojava kiše i pljuskova, posebno na istoku regiona, a postepeno otopljenje uz stabilizaciju vremena u drugom delu naredne nedelje – objašnjava Čubrilo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *