Mariji Zekić uručena zlatna medelja za zasluge u borbi protiv kovida – Orden je nagrada za sve medicinske sestre

Mariji Zekić uručena zlatna medelja za zasluge u borbi protiv kovida – Orden je nagrada za sve medicinske sestre

Niške Vesti

U znak zahvalnosti za bespoštednu borbu , istrajnost i zalaganje u dvanaestomesečnoj borbi protiv kovida, jedna od najvažnih državnih počasti, Sretenjska nagrada, Ukazom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i zvanično je uručena Mariji Zekić, medicinskoj sestri niškog Univerzitetskog kliničkog centra.

Marija, koja inače radi na Klinici za urologiju i čiji je muž, takođe odlikovan, posvetila je orden svim kolegama i koleginicama, sa kojima već godinu dana, pod skafanderima u borbi za živote obolelih, „deli i dobro i loše i pobede i poraze“.

Medaljama za zasluge u borbi protiv epidemije kovida, odlikovani su zdravstveni radnici širom Srbije, koji su punih godinu dana na prvoj liniji fronta u borbi protiv epidemije korona virusa, a koje su predstavnici zdravstvenih ustanova predložili, kao znak zahvalnosti na istrajnu borbu za ljudske živote. Među odlikovanima, kojima je medalje uručio predsednik Aleksandar Vučić, je bračni par Marija i Marko Zekić, koji od marta prošle godine rade u crvenoj zoni. Ona u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, njen suprug u kovid ambulanti niškog Doma zdravlja.

Iako su na početku epidemije bili uplašeni, kako za svoje tako i za živote i zdravlje svojih najbližih, Marija ističe da nijednog trenutka nisu ni pomišljali da odustanu, te zbog toga, ovo važno odlikovanje koje je dobila, smatra nagradom svih sestara i kolega u najvećoj zdravstvenoj ustanovi južno od prestonice.

Za mene je ovo samo podstrek da nastavim dalje u istom i ako je moguće, još boljem i blistavijem svetlu svoj poziv. Zlatna medalja za zasluge, za mene je još veća obaveza, da budem odgovornija i predanija poslu, a dozivljavam je kao lični uspeh i uspeh svih medicinskih sestara i tehničara u UKC NIŠ, izjavila je Zekićka. – Htela bih da se zahvalim rukovodstvu UKC NIŠ, što se trudi da prepozna i podrži požrtvovanost i rad medicinskih sestara i tehničara na adekvatan način i što su moj uspeh i priznanje, doživeli kao lični, dodala je ona.

Sretenjski orden, odlikovanje Republike Srbije, koje se dodeljuje Ukazom predsednika RS povodom Dana državnosti, dodeljuje se za naročite zasluge u oblastima javnih, privrednih, kulturnih i prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Prvi put i za zasluge ove vrste, u vreme najteže krize u svetu.

Ponosna na svoju koleginicu Mariju, ali i na sve druge, glavna sestra UKC NIŠ, Sonjica Radić, istakla je da je biti junak našeg doba, heroj u vreme epidemije, velika čast i uspeh, kao i da nije nimalo lako biti u prvim redovima i na prvoj liniji fronta kada se o protivniku vrlo malo zna. Iz tog razloga, Radićka je htela i zvanično da se zahvali Mariji i svim kolegama i koleginicama.

 Hvala Vam što ste mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas…Dati sebe struci, ne trazeći ništa zauzvrat, ugraditi svoje delo, žrtvovati se za struku i populaciju je najviše što neko može da uradi i zato vam nesebično hvala u ime svih nas. U ime svih medicinskih sestara UKC NIŠ i svoje lično ime jedno veliko HVALA, što ste na najsvetliji način opravdali poziv medicinske sestre i dali nam veliki zadatak da budemo još bolji i uspešniji u svom poslu, a u nadi da će naš poziv i trud i dalje biti adekvatno sagledan i nagrađen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *