„Kontraendorfin“ roman godine za 2020. promovisan u Nišu

„Kontraendorfin“ roman godine za 2020. promovisan u Nišu

Basara: “Suština nagrada jeste da pokrenu polemike”

 Svetlana Petrović

Dvostruki dobitnik najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji, Svetislav Basara promovisao je svoj poslednji roman „Kontraendorfin“ u Niškom kulturnom centru.

U atmosferi koja odgovara trenutnim epidemiološkim pravilima, o romanu je pored autora, govorio Marjan Čakarević, književni kritičar.

„Kontraendorfin“, zvanično roman godine za 2020. deo stručne javnosti smatra vrhuncem Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova, detronizaciji nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, kao i razobličavanju istorijskih i biografskih kontroverzi.

Kojih mitova?! To je mistifikacija marketinških sudija. Uopšte mi ne pada na pamet da se upuštam u dekonstrukciju mitova ili demistifikaciju toga. To se pre svega ne može dekonstruisati ni demistifikovati. Mit je takav. Tu racio ne pomaže. Ja pišem o posledicama te pseudomitologije. To je to što radim“, kaže Basara.

A posledice nisu nevidljive, štaviše.

Evo vidimo. Pogledajte kroz prozor. Ne treba ništa da se piše

Koristeći se specifičnim humorom i književnim metodom preterivanja, u „Kontraendorfinu“ je ponudio čitaocima svoje viđenje našeg podneblja obojenog primitivizmom, lažima i licemerjem, prisutnim u svim društvenim sferama. Tu, kako kaže, istinu, netendenciozno je opisao jezikom koji ruši pravila pristojnosti.

Sama sredina, atmosfera, sve to stvara jedan ambijent u kome se piše onako kako se piše. Namera mi je da se što jasnije izrazim i napišem ono što buja u meni. Dobro je ako izazove reakciju, ali to mi nije nameraNišta u ovoj knjizi nije napisano tendenciozno, pa ni naslov. To je jedna književna metafora i ne treba u njoj tražiti neke niske pobude ili neka naučna utemeljenja“, ističe.

Objavljen u jeku epidemije koronavirusa roman nije doživeo predstavljanje na način kako se to inače čini, a i NIN-ova nagrada za roman godine dodeljena je u nesvakidašnjoj, skoro kamernoj atmosferi. Autoru to nije teško palo. Naprotiv.

Bilo je zapravo mnogo manje promocija. Ova u Nišu je druga, koja u mojim godinama nije mnogo važna. Pandemija je osim loših stvari donela i neke dobre. Najglavnije je ove godine bilo to što nisam prisustvovao onom koktelu posle dodeljivanja nagrade i što nisam morao da se rukujem sa ljudima koje ne mogu očima da vidim, a kamoli da se rukujem“, navodi Basara.

Pometnja koja je nastala povodom NIN-ove nagrade vrednija je od svake nagrade i predstavlja tipičan primer stvaranja moralne panike, smatra pisac.

Nagrada koja podiže polemike i koja uzburkava duhove znači da dobro ide. Smisao nagrade jeste u tome, nije da svi aplaudiraju nego da se pokrenu polemike“.

Biografija Svetislava Basare

Svetislav Basara (1953, Bajina Bašta), romansijer, pripovedač i dramski pisac, autor je više od dvadeset romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja.

Dobitnik je mnogih srpskih i međunarodnih književnih nagrada. Ninovu nagradu dobio je za romane „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ (2006.) i „Kontraendorfin“ (2020), zatim, nagrade „Isidora Sekulić“ i nagrade Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ za roman „Anđeo atentata“ i prvi je dobitnik stipendije iz Fonda „Borislav Pekić“ za rukopis u nastajanju.

Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik. Član je Srpskog književnog društva.

Svetislav Basara bio je ambasador Srbije na Kipru 2001–2005. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *