Konferencija „Devojke koje menjaju sve(t)“ u Naučno – tehnološkom parku u Nišu

Konferencija „Devojke koje menjaju sve(t)“ u Naučno – tehnološkom parku u Nišu

Od redakcija GP018

Kancelarija za mlade Grada Niša u saradnji sa Sigurnom kućom za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i Naučno – tehnološkim parkom u Nišu organizuje konferenciju „Devojke koje menjaju sve(t)“. Kako sami organizatori ističu, osnovni cilj konferencije je osnaživanje mladih dama da istraju u izazovima, ali i skretanje pažnje na prisutne probleme.

„Kroz ovu konferenciju želimo da osnažimo mlade dame, ono što je takođe važno jeste to da želimo da javnosti predstavimo prave liderke i da neke druge mlade dame motivišemo da krenu stopama naših govornica. Jako je važno da sve one znaju da smo svi uz njih i da smo tu da zajedno prevazilazimo izazove. Rodna ravnopravnost je važna, ali ne samo na papiru, važno je da ono što je napisano i primenjujemo“ – izjavio je Jovan Milić, ispred Kancelarije za mlade Grada Niša.

U okviru konferencije održaće se dva panela i motivaciono predavanje iznenađenja. U okviru prvog panela „Kako ostvariti svoje snove?“, govoriće uspešne mlade dame, dok će u okviru drugog panela „Kako sprečiti nasilje nad ženama?“ govoriti Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu, Marija Gojković, književnica, Snežana Lazić, novinarka RTV Belle Amie, ali i predstavnice Psihološkog savetovališta za studente.

„Veoma je važno da od početka obrazovanja devojčice znaju da mogu da se ostvare u bilo kojoj oblasti rada za koju se odluče, da ne odustaju od svojih snova, već da se znanjem i uspehom bore protiv stereotipa i nametnutih rodnih predrasuda“ – izjavila je direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić. Brojne su devojke iz našeg grada čijim se uspesima ponosimo. Zadatak svih nas je i da pojačamo napore u borbi protiv nasilja nad ženama, da žrtvama pružimo podršku, da im verujemo. Zato je važna edukacija i da više govorimo o tome, da ih ohrabrimo da ako trpe bilo koji vid nasilja to prijave i zatraže pomoć i zaštitu“ – zaključuje Šćekić.

Ulaz na konferenciju je slobodan uz prethodnu prijavu na mejl adresu: kzm.nis@gmail.com ili na sajtu.

„Beskrajno smo zahvalni gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski i svim ostalim damama, koje su nas podržale u ovoj misiji. Verujemo da će njihova obraćanja biti veoma inspirativna i da će značiti pre svega mladim damama. Složićete se da su one te koje menjaju sve(t) i znajte da im nije lako u tome i da im mi mladići ponekad zadajemo previše problema“ – zaključuje Milić.

Paralelno sa održavanjem konferencije u holu Naučno – tehnološkog parka biće održan i mini sajam, gde će biti predstavljeni unikatni proizvodi koje proizvode dame iz Niša.

Među govornicima ovogodišnje konferencije, pominju se i: Jelena Zdravković, jedna od najboljih studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i devojka koja je predstavljala Srbiju na Svetskoj olimpijadi iz robotike, Ana Mitić, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ i mlada devojka koja je sa samo 6 godina postala član Društva matematičara Srbije, Ana Ilić, devojka koja inspiriše i motiviše celokupno društvo, dobitnica brojnih nagrada, uključujući i nagradu „Crni biser“, autorka velikog broja knjiga, Jelena Dimitrijević, čuvena modna dizajnerka iz Niša i druge.

U sklopu svečanog otvaranja konferencije nastupiće Ženski akademski hor SKC-a.

Velika konferencija „Devojke koje menjaju sve(t)“, održava se u petak, 16. jula od 10.00h u svečanoj Sali Naučno – tehnološkog parka u Nišu. Ulaz na događaj je slobodan, ali usled trenutne epidemiološke situacije prijavljivanje za učešće je obavezno. Za sve one koji ne budu bili u prilici da posete događaj, obezbeđen je direktan prenos na digitalnim platformama Kancelarije za mlade Grada Niša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *