Kamp na Nišavi biće otvoren ovog vikenda, očekuju nas izložba, radionice i dobra svirka

Kamp na Nišavi biće otvoren ovog vikenda, očekuju nas izložba, radionice i dobra svirka

OdNaissus Info

Fabrika umetnika ove subote otvara Kamp na Nišavi u Brzom Brodu. Ovo mesto je oaza za kreativce i mesto gde je slobodan duh jedina propusnica. Poštovanje prirode je prioritet, napominju iz Fabrike umetnika.

Kamp Fabrike umetnika na Nišavi je prostor za umetnike i kreativce u Nišu koji će predstavljati mesto za stvaranje, neformalno obrazovanje i opuštanje.

Biće otvoren u subotu, 29. maja od 12 časova. Do 18 časova moći ćete da uživate u izložbi i kreativnim radionicama, a od 14 časova očekuje vas i dobra svirka.

Ideja za (re)Kreativni kamp ili Kamp fabrike umetnika nastala je na festivalu PozitivNi. Tada su organizatori shvatili da Niš nema prostor na kome bi se okupljali svi umetnici po završetku festivala kako bi zajedno mogli da dalje rade, stvaraju i planiraju nove aktivnosti.

Jelena Rudić, jedna od inicijatorki Kampa fabrike umetnika kaže da su hteli da pronađu bezbedno mesto za stvaranje i uživanje, za neformalno obrazovanje ili prosto opuštanje.

U Nišu, koji je nekada bio urbana baza za razvoj svih umetnika, trenutno ne postoji mesto za njihovo okupljanje. Zato želimo da preuzmemo inicijativu i ohrabrimo, podržimo i podstaknemo ljude na umetničko stvaralaštvo. Želimo da stvorimo kreativnu oazu koja će se suprotstaviti  sve prisutnijem kiču i šundu. Ponovnim stvaranjem zdrave umetničke baze, promovisaćemo prave vrednosti i zdrav život.Na taj način ćemo privući i ‘proizvesti’ nove stvaraoce i konzumente urbane kulture. Korisnici kampa imaće kompletnu logističku podršku za rad – atelje, učionicu i galeriju na otvorenom, binu, ozvučenje i slično”, dodaje Rudićeva.

Najvažnija aktivnost kampa biće umrežavanje svih zainteresovanih pojedinaca i grupa, organizovanje i pomaganje u organizaciji aktivnosti u njemu.

Čitava zajednica treba da zna da kamp postoji. Takođe i da znaju koje sve mogućnosti pruža, a pružaće ih mnogo. Imaćemo učionicu, galeriju i atelje na otvorenom, kutak za decu, mesta pored reka za opuštanje i još mnogo aktivnosti koje ćemo organizovati tokom razvijanja kampa”, ističe ona.

Za rad ovog kampa potrebna je i solarna energija. “Za osvetljenje Kampa potrebno nam je 600.000 RSD za projektovanje, nabavku i ugradnju sistema solarnih ploča. U ovom poslednjem koraku potrebni ste nam vi”, kažu iz Fabrike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *