Izložba digitalnih kolaža “Hypnos“ u Galeriji NKC-a

Izložba digitalnih kolaža “Hypnos“ u Galeriji NKC-a

Izložba digitalnih kolaža Nikole Gocića postavljena je u Galeriji Niškog kulturnog centra.

“Izložba digitalnih kolaža pod nazivom “Hypnos“ obuhvata radove nastale tokom 2019. i 2020. Uključuje i jedan deo obimnog serijala Bianco/Nero, koji je kao i većina mojih radova, nastao u igri proizvoljnosti. Njegova crno-bela estetika inspirisana je klasičnim filmovima, a primenjena u cilju stvaranja otklona od objektivne stvarnosti”, priča autor.

Nikola Gocić rođen je u Nišu, gde je diplomirao na odseku arhitektura Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.

Bavi se pisanjem, filmskom kritikom, izradom kratkih stripova i kolaža. Autor je bloga NGboo Art koji postoji već deset godina. Na njemu objavljuje svoje recenzije pretežno alternativnih filmova, kao i umetničke radove. Pisao je za portale Popboks i Taste of Cinema, i magazin Film Panic (danas, Moving image artists) rediteljskog para Denijel & Klara (Daniel & Clara ). Čest je saradnik Ruzbeha Rašidija (Rouzbeh Rashidi), iransko-irskog režisera i osnivača Experimental Film Society-ja (skraćeno, EFS) za čiji internet-žurnal EFS Publications je priredio nekoliko eseja.

Za njurjorškog underground umetnika Martina Del Karpija (Martin Del Caprio) dizajnirao je omote za muzičke singlove i postere za kratkometražne filmove. Kao dizajner postera bio je angažovan i od strane mađarskog avangardiste Petera Lihtera i češkog režisera Petra Makaja.

“Tokom poslednje tri godine koliko se bavim izradom digitalnih kolaža, iznedrio sam nekoliko stotina vizuelnih kompozicija, stvarajući od istih zamršeni i nedogledni lavirint u kojem i sam neretko zalutam. Iako duboko introspektivne, te slike nisu potpuno hermetične, već otvorene za različita tumačenja. U njima se ogleda moja težnja ka neizrecivom / neuhvatljivom kao najvišem stepenu istine.”

“Na čin stvaranja gledam kao na svojevrstan alhemičarski proces ili čak šamanski ritual koji za cilj ima preobražaj mog unutrašnjeg sopstva”, ističe autor.

“Kao materijal, obično koristim fotografije i ilustracije iz prošlosti. Prevashodno zbog njihove specifične teksture, izbegavajući značajnije softverske intervencije, kako bi konačni rezultat bio što bliži tradicionalnom kolažu.

Kratki stripovi Nikole Gocića bili su izlagani na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu (2010, 2014, 2016, 2018 i 2019). Takođe i Festivalu stripa Fumetto u Lucernu u Švajcarskoj (2016). Prvu samostalnu izložbu kolaža održao je u februaru 2019, u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke Nikola Tesla. Iste godine, njegovi kolaži su predstavljeni na zatvaranju prvog izdanja Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i audio-vizuelnog performansa Kinoskop čiji je i ko-selektor.

 Naissus Info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *