Grad Niš i NSZ potpisali sporazum o aktivnim merama zapošljavanja

Grad Niš i NSZ potpisali sporazum o aktivnim merama zapošljavanja

Od Naissus Info

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale u Nišu Vanja Stojković potpisale su Sporazum o aktivnim merama zapošljavanja u 2021. godini prema kome će Grad Niš i NSZ izdvojiti nešto više od 60 miliona dinara.

Kako se navodi na zvaničnog sajtu Grada za primenu sporazuma Niš je izdvojio 34 miliona dinara, a NSZ u Nišu 27,5 miliona dinara. Sporazumom je predviđeno sufinansiranje stručne prakse, pripravništvo za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, za subvencije za samozapošljavanje i javne radove.

“Na evidenciji nezaposlenih u Nišu je trenutno 24.000 ljudi, a naš cilj je da ih bude manje od 20.000. Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i starije od 50 godina pripremamo posebne programe o čemu će javnost biti obaveštena. Pojedine strane kompanije izrazile su spremnost da i te osetljive kategorije stanovnika zaposle”, istakla je gradonačelnica Niša.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević je rekao da je Grad Niš predvideo sredstva i za tehničku podršku koja se već ostvaruje kroz javne radove u JKP „Mediana“ na čišćenju i održavanju zelenila.

Zamenica direktora NSZ u Nišu Vanja Stojković je rekla da je potpisivanje Sporazuma realizacija Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u periodu od 2021. do 2023. godine i da se zajedno sa gradom izdavajaju velika sredstva u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je gradski većnik prof. dr Vladislav Marjanović koji je učestvovao u pripremi tog dokumenta i definisanju ciljeva Grada Niša u zapošljavanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *