Đaci Gimnazije “Svetozar Marković” čistili nišavski kej

Đaci Gimnazije “Svetozar Marković” čistili nišavski kej

Učenici odeljenja po programu internacionalne mature Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu završili su akciju čišćenja nišavskog keja na potezu kod Lidla koju su započeli 25. aprila. Svakog vikenda učenici ove gimnazije su bili na svom random zadatku. Pomagali su im i vršnjaci iz drugih škola, sada su to bili đaci Gimnazije “Bora Stanković” ali i građani koji su želeli da im pomognu. Ideja o akciji čišćenja keja potekla je od učenica Nede Stojanović i Emilije Đokić, a izvedena je u okviru školskog programa i predmeta koji podrazumeva vanastavne aktivnosti učenika.

Bilo je lepo i poslali smo poruku o tome koliko je važno očuvati životnu sredinu. Nadam se da se vidimo na akciji čišćenja, ali na nekoj drugoj lokaciji”, kaže Atanasije Ljubenović.

Stara i iznošena odeća i obuća, kućišta računara, metal od automobile, drveni ramovi, životinjske lobanje, veliki broj kesa koje su se našle na granama drveća ili u travi, su pokupljene i stavljene u džakove koje je JKP “Mediana” odvezlo na deponiju, tamo gde je ovim stvarima i mesto.

“Nismo mogli da verujemo da postoji tolika nebriga o okolini i bili smo iznenađeni time šta smo sve pronašli na keju pored Nišave, mestu ste Nišlije prolaze dok šetaju ili izvode svoje kućne ljubimce. Neki od bačenih predmeta su opasni i po zdravlje ljudi jer su mogli da se povrede ukoliko ih ne zaobiđu. Osim toga ovakav otpad lako ode i u reku zagađujući je. Sada smo sve to uklonili i nadamo se da slična slika više neće da se ponovi”, kaže Atanasije Ljubenović.

I dok neki građani ne vode računa o tome gde će odložiti nepotrebne stvari, drugi su pokazali veliku volju da pomognu mladima i priteknu im u pomoć kako bi štro brže pokupili sav otpad koji se našao pored Nišave.

“Pomoglo nam je i JKP “Mediana” koje odvezlo sakupljen otpad, a na svakoj akciji je bilo preko deset džakova prepunih svega i svačega. “Mediana” nam je za ovu priliku obezbedila i rukavice kao hvataljke. Predložili smo im da na ovom mestu budu postavljene i kante za otpad kako bi se on našao u njima a ne pored reke”, dodaje Atanasije.

Akcije čišćenja će biti nastavljene, a lokacije će izabrati učenici Gimnazije “Svetozar Marković”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *