Direktor Nišvila: Finansijska diskriminacija muzičkih festivala

Direktor Nišvila: Finansijska diskriminacija muzičkih festivala

Od Naissus Info

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević kaže da je za tri filmska festivala Ministarstvo kulture izdvojilo ukupno 33 miliona dinara, naspram tri najbolja muzička festivala koja su ukupno dobila 12,2 miliona dinara. Osim toga Blagojević navodi i niz njemu nepoznatih festivala koji su dobili novac, zaključujući da je najveći deo sredstava otišao Beogradu.

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević se zahvaljuje Ministarstvu kulture Srbije što je ovaj festival konačno ocenilo najboljim muzičkim festivalom, na nedavno završenom konkursu, dodelivši mu 4,2 miliona dinara. To je kako se navodi u saopštenju, trostruko više nego prethodne godine, kada mu je dodeljeno 1,4 miliona.

Međutim, kako ističe to je gotovo trostruko manje nego što je dodeljeno najboljim filmskim festivalima Paliću i Kustendorfu (po 12 miliona) ili najboljem pozorišnom festivalu – BITEF-u (takođe 12 miliona).

“Koliko su muzički festivali diskriminisani, najbolje govori zbirno izdvajanje za tri najbolja filmska festivala (Palić, Kustenfdorf i FEST) koje iznosi 33 miliona dinara – naspram tri najbolja muzička festivala (Nišville, Gitar art i Beogradski jazz festival) koji su ukupno dobili 12, 2 miliona dinara“, navodi se u saopštenju.

Iz “Nišvila”, naglašavaju da samo tehničko opremanje tog festivala košta najmanje trostruko više od svih ovih pobrojanih festivala zajedno, a da je jedino Nišville rangiran u TOP 10 evropskih džez festivala – po londonskom Gardijanu.

Blagojević, između ostalog navodi i da iz obrazloženja Komisije za dramsko stvaralaštvo, koje je odbilo najkvalitetniji prateći segment festivala – džez teatarski festival Nišvila, da nije usklađen sa opštim interesom u kulturi iako je muzički tetatar danas svetski primarni koncept, može da se zaključi da je bolje da Nišlijama uskrate upoznavanje sa modernim teatrom i ugase taj segment festivala.

“Ne možemo a da se ne načudimo kriterijumima Komisije koja dodeljuje sredstva u pozorišnom svetu nepoznatim festivalima poput Borus Cap PR “Bears BM” (1.500.000 dinara),  ili premijeri iste agencije registrovane za turizam – pod nazivom “Ko reku prlja, ima da nadrlja” (1.000.000 dinara), koja više asocira na konkurse Ministarstva za zaštitu životne sredine”, ističe Blagojević u saopštenju.

Kao još jedan paradoks navodi i to da na Konkursu za dramsko stvaralaštvo deo novca odlazi na adaptacije pozorišnih zgrada i nabavku tehnike, iako su valjda programi i stvaralaštvo prioritet Konkursa.

Blagojević zaključuje da je najveći deo sredstava opet otišao Beogradu, pa je, kako navodi, vreme – ili da u komisijama bude i neko izvan Beograda, ili da se razdvoje opredeljeni budžeti za Beograd i ostatak Srbije, kao i komisije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *