Diana Budisavljević spasila je 10 puta više života od Oskara Šindlera – kako joj se odužuje Inzbruk

Diana Budisavljević spasila je 10 puta više života od Oskara Šindlera – kako joj se odužuje Inzbruk

Vrtić u istočnom delu Inzbruka poneo je nedavno ime po Diani Budisavljević, koja je iz više logora Nezavisne države Hrvatske spasila više od 10.000 uglavnom srpske dece. Sećanje na Dianu Budisavljević, živeće i na spomen-ploči na njenoj rodnoj kući, a spreman je i orden sa njenim imenom koji će grad dodeljivati zaslužnima.

Inzbruk i Austrija sve više saznaju o ženi koja je spasila 10 puta više života u Drugom svetskom ratu od Oskara Šindlera – Nemca po kome je snimljen i holivudski blokbaster.

“Veoma je važno zapamtiti zauvek osobe koje su se suprotstavile fašizmu i koje su same odlučivale tada šta je dobro, a šta je loše, kao i to da su uradile nešto po tom pitanju”, smatra Johan iz Inzburka.

Prvi korak je učinjen. Vrtić koji će obnovljen u septembru dočekati novu decu zvaće se Diana Budisavljević.

“Da, postoje veoma dobri razlozi zašto smo vrtić nazvali po njoj. I naravno da itekako ima veze sa njenom biografijom. Spašavala je živote dece. To je bio njen lični izbor, njen doprinos humanosti i mislim da je savršen spoj da nazovemo vrtić po njoj ovde u Inzbruku”, ističe Elizabet Majer iz Komiteta za obrazovanje Inzbruk.

Ipak, nije bilo lako probuditi sećanje na Dianu Obekser Budisavljević. Članovi srpske pravoslavne omladine Inzbruka kažu da su inicijativu pokrenuli još pre 10 godina. I to za ploču na njenoj rodnoj kući u centru grada. Očekuje se da za koju sedmicu bude postavljena.

“Stajaće na spomen-ploči da se radi o spašavanju otprilike 10.000 srpske dece i da je to bilo u NDH”, navodi Filip Vlajić, SPOJI.

Kažu da su insistirali na što preciznijoj formulaciji.

“Prvi plan istoričara iz arhiva bio da stoji ‘iz logora bivše Jugoslavije’ što istorijski nije korektno”, dodaje Oliver Ranisavljević, SPOJI.

Kuća Obekser je u samom centru ovog univerzitetskog grada u kome živi više hiljada studenata iz celog sveta. Zbog njih, ali i ogromnog broja turista, grad planira da u digitalnoj turističkoj mapi obavezno uvrsti i obiman segment o Diani.

“Grad Inzbruk je veoma ponosan na Dianu. Zato pokušavamo da joj odamo počast, jer je ona velika ćerka našeg grada. Da se poklonimo pred njom i da joj kažemo – hvala na velikom delu koje si učinila”, poručuje Irene Hajs iz Odbora za kulturu, Inzbruk.

Zahvalnost Austrijanaca, kao i dece i potomaka preživelih, i dalje traje. Na njenom delu porodične grobnice u Inzbruku može se videti cveće. Neobično u Austriji za nekog ko je tako davno umro. Ili samo neobično samo za nekog ko ne zna ništa o Diani. I o zahvalnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *