Dan kada je Niš posetio poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije

Dan kada je Niš posetio poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Dok u Evropi bukti rat, a Nemačka hrli u osvajačke pohode, 19. septembra 1940. godine, kako piše list “Vreme” iz toga doba, mladi kralj Petar II Karađorđević, koji u tom trenutku nije još vladao Kraljevinom Jugoslavijom jer je bio maloletan, posetio je Niš. Obišao je Duvansku industriju, Ćele-kulu, Čegar, Nišku Banju i Sićevačku klisuru, a sve u društvu tadašnjeg predsednika Vlade, Nišlije Dragiše Cvetkovića.

Nešto više od godinu dana pre posete kralja i zvanično je započeo Drugi svetski rat okupacijom Poljske od strane Nemaca. U danima kada je kralj u Nišu i Vreme, ali i Pravda najviše članaka posvećuju ratu u Evropi. Pišu o bombardovanju Londona i Liverpula, o napredovanju Italijana na Malti, ali i o putu ministra spoljnih poslova Nemačke Vilhelma fon Ribentropa u Italiju.

Vreme i na naslovnoj strani posebnu pažnju posvećuje poseti mladog kralja Petra Nišavskom kraju. Putovanje je, kako piše, školsko-naučno, s obzirom da je Petar tada bio 16-godišnjak, a da je Jugoslavijom upravljalo Namesništvo.

Ipak, Nišlije su ga, piše u tekstu, dočekale uz ovacije “Živeo, kralj”.

Mladi Kralj je na ulasku u grad. Iz daleka već dopiru poklici, a kada kralj prolazi gradskim ulicama prekrivenim beskrajnim masama sveta, ovacije izlivi radosti i sreće prolamaju topao jesenji vazduh. Ceo Niš pozdravlja svog Visokog Gosta, pozdravlja svog Mladog Kralja – piše novinarka Julija Lazarević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *