Čestitka predsednika udruženja Rtv Bum 018 povodom 8. aprila Svetskog dana Roma

Čestitka predsednika udruženja Rtv Bum 018 povodom 8. aprila Svetskog dana Roma

Od

 redakcija GP018

Svim pripadnicima romske nacionalnosti, ispred Udruženja Rtv Bum 018 a i usvoje lično ime upućujem iskrene čestitke povodom 8. aprila Svetskog dana Roma.

Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1971. godine na prvom svetskom kongresu Roma u Londonu, kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Svetski dan Roma treba da nas podseti da svakodnevno negujemo vrednosti različitosti, tolerancije multietničkog društva jer samo tako pokazujemo da smo privrženi savremenim evropskim i svetskim civilizacijskim vrednostima.

Danas više nego ikada moramo uložiti veće napore da bi se osiguralo da Romi budu uključeni u društvo i da imaju jednak pristup osnovnim potrebama, čime se osigurava i njihova zdravstvena zaštita zbog trenutne epidemiološke situacije. Moramo da budemo ujedinjeni i solidarni jer je to jedini način za prevazilaženje trenutne krize.

O pravima Roma moramo da mislimo svih 365 dana u godini a 8. april je samo dan kada treba da sumiramo rezultate i da se dogovorimo šta treba nadalje da činimo.

Svim pripadnicima romske nacionalnosti želim još jednom da čestitam praznik i da ga provedu u zdravlju i radosti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *