Carsko veče u Nišu

Carsko veče u Nišu

Violeta Milićević

U Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u parku Svetog Sava, uoči istoimene gradske slave Niša, održano je praznično bdenije i carsko veče.

Crkvenoj službi prisustvovali su predstavnici grada, gradskih opština, Vojske Srbije, mnogobrojni vernici.

Prazničnu večernju službu služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je prazničnu večernju službu uz molitveno prisustvo njegovog preosveštenstva episkopa timočkog Ilariona i Preosvećenog episkopa niškog Arsenija.

Vladiki Siluanu sasluživali su arhimandrit Damaskin, iguman manastira Svetog Romana u Đunisu i novoizabrani episkop mohački sa sveštenomonasima i sveštenicima Bogospasavane Eparhije niške.

Po tradiciji, proslava gradske i hramovne slave započela je toržestveno, uznošenjem molitve, u prisustvu brojnog vernog naroda, među kojima je i veliki broj predstavnika kulturnog i javnog života Grada Niša.

Blagoljepiju praznične službe doprinelo je pojanje novoosnovanog hora sveštenika grada Niša.

Na kraju večernje službe, vladika Arsenije zablagodario je na poseti Preosvećene Gospode Episkopa. Prigodnim slovo Vladika Arsenije i Vladika Siluan izrazili su blagodarnost Bogu koji nas svagda sabira i sve podsetili na značaj lika i dela Svetih kojima smo svoje molitve prineli.

Vladika Arsenije predao je svečano labarum gradonačelnici Niša gospođi Dragani Sotirovski.

Vladika Arsenije je gradonačelnici Niša i svim Nišlijama čestitao krsnu slavu grada – „slavu svih nas koji ovde živimo.“ Gradonačelnica Niša je takođe čestitala slavu Nišlijama i izrazila je veliku zahvalnost na poseti uvaženih Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

Ulicama grada Svetog Cara Кonstantina-Niša usledila je velelepna Litija koju je predvodio Preosvećeni Vladika niški G. Arsenije zajedno sa Gospodom Arhijerejima timočkim Ilarionom i australijsko-novozelandskim Siluanom. Ispred Arhijereja išao je špalir sveštenika. Ulicama Niša pored znamenja Časnog i Životvornog Кrsta nošene su i mošti Svetog velikomučenika Artemija i Svetog Dositeja episkopa niškog i zagrebačkog.

Učešće u ovoj Litiji uzeo je Vojni orkestar i niška crkvena pevačka družina “Branko.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *