Beogradski gudački kvartet u Nišu

Beogradski gudački kvartet u Nišu

Od  redakcija GP018

U petak, 14. maja u velikoj sali NKC-a U 19 sat nastupa beogradski gudački kvartet.

NevenkaTatić je diplomirala violinu na FMU u Beogradu u klasi profesora Rajka Dojčinovića. Magistriralaje u klasi profesora Dejana Mihailovića na Akademiji Umetnosti NoviSad. Usavršavala se u Moskvi kod profesora Grigorija Žislina.

Osvojila je brojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Usavršavala se namajstorskim kursevima Pavela Vernjikova i Vartkesa Bojadžijana. Održala je brojne solističke resitale sa pijanistima Tatjanom Šurev, Vesnom Pantović, Jovankom Ristić i Ivanom Melešom. Nastupa u duu sa profesorom FMU u Beugradu ,pijanistom Dejanom Stošićem. Koncertmajstor je kamernog orkestra Beogradska simfonijeta. Radi kao profesor violine u Muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković u Beogtadu.

Vladimir Vasiljević je diplomirao violinu 1992. godine na Muzičkoj Akademiji u Pragu u klasi profesora Jiržija Tomašeka. Nakon studija nastupao je kao koncert-majstor kamernog orkestra „Komnenius“ i stalni član k.o. „Solisti di Praga“ u Pragu.

Po povratku u zemlju, od 1995. godine je zaposlen u školi m.š. „Mokranjac“ u Beogradu. Od tada, uporedo sa radom u školi, angažovan je i kao kamerni muzičar, stalni član kamernih orkestara „Dušan Skovran“, „Kraljevski gudači Svetog Đorđa“ sa kojima je nastupao i kao solista, i mnogih drugih manjih kamernih ansambala (Trio „Aperto“, gost tria „Pokret“ itd.).Dobitnik je nagrade za pedagoške rezultate ZMBŠS.Predsednik je i jedan od osnivača „Udruženja Mokranjac“.

Ivana Erčić je pohađala Srednju muzičku školu „ Isidor Bajić“ u Novom Sadu, odsek- violina, u klasi prof. Nine Nikolov. Diplomirala na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek- viola, u klasi dr.prof. Dušice Polovine. Dobitnik je Univerzitetske diplome Univerziteta Novi Sad. Nagrađivana od strane EUROBANK-e za postignuterezultate tokom studija. Stipendista je Vlade Republike Srbije- Fond za mlade talente. Sarađivala mnogim svetskim dirigentima kao član Vojvođanske Filharmonije, Beogradske Filharmonije,Simfonijskog orkestra RTS-a, Sarajevskom Filharmonijom. Dugogodišnji član Kamernog orkestra „ Kraljevski gudači Sv. Đorđa“ sa kojim je ostvarila

mnogobrojne turneje po Nemačkoj, Francuskoj, Austriji na čelu sa našim eminentnim violinistom Krstić Sretenom. Aktivan je član „Beogradskog gudačkog kvarteta“ i gudačkog tria „Čarobne žice“. Stalno je zaposlena u Umetničkom ansamblu Ministarstva Odbrane „ Stanislav Binički“.

Dušan Stojanović, violončelista, je diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Po završetku studija pohađa majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stiče diplomu Koncertanta, na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod pedagoga Danijela Šafrana, Borisa Pergamenšikova i Frederika Lodeona. Bio je prvi čelista kamernog orkestra Beogradska Sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003.godine je prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv.Đorđa. Sa ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu i snimioje CD kao solista u delima M.Marea i F.Kuprena. 2013. godine je izdat i CD diskografske kuće MASCOM u kome se pojavljuje kao solista. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.U sardnji sa pijanistkinjom Radmilom Stojanović izdaje i dva CD-a sa kompozicijama za violončelo i klavir srpskih i francuskih kompozitora. DušanStojanovićjeod 2001.godine stalno zaposlen kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra RTS-a, a od 2018.godine je i gostujući solo-violončelista orkestra opere Madlenijanuma.

Program:

Petar Konjović (1883-1970) Gudački kvartet u d-molu

Branka Popović (1977-) Out of Nowhere za gudački kvartet

Dejan Despić (1930-) Menuet za gudački kvartet

(iz Dubrovačkog divertimenta)

Svetislav Božić (1954-) Gudački kvartet Tragovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *