Asistent iz Niša dobitnik nagrade Matematičkog instituta SANU

Asistent iz Niša dobitnik nagrade Matematičkog instituta SANU

Niške Vesti

Stefan Stanimirović, asistent na niškom Prirodno matematičkom fakultetu, dobitnik je ovogodišnje nagrade Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za za najbolju doktorsku disertaciju u oblasti računarstva. Stefan Stanimirović od 2015. godine radi kao asistent na Departmanu za računarske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a nagradu je dobio za rad „Poboljšani algoritmi za determinizaciju fazi i težinskih automata“.

„Sve čestitke našem dr Stefanu Stanimiroviću i njegovom mentoru, sa željom da nastave da nižu uspehe i na taj način promovišu svoj naučni rad i naš Fakultet“, poručuju na PMF-u.

Dodaju da je ova godina značajna jer je prvi put da se ova nagrada za računarstvo dodeljuje doktorskoj disertaciji odbranjenoj na PMF-u Nišu.

Doktorsku disertaciju Stefan je odbranio avgusta 2019. godine na PMF-u, pod mentorstvom dr Miroslava Ćirića, redovnog profesora na našem fakultetu. Algoritmi za determinizaciju su vrlo važni jer, dok su težinski automati našli primenu u veštačkoj inteligenciji (automatskom prepoznavanju govora), kompresiji slika i procesiranju prirodnih jezika, fazi automati se primenjuju u mnogim raznolikim oblastima, poput kliničkog ispitivanja, u psihologiji, bazama podataka, itd.

Stefan Stanimirović rođen je 1989. godine u Leskovcu, gde je završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u niškoj Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Specijalnom odeljenju za talentovane matematičare. Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za računarske nauke upisao je 2008. godine, a 2011. godine dobio je nagradu Univerziteta u Nišu za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta. Sada radi kao asistent na istom Departmanu i predaje  učenicima specijalnih odeljenja u Gimnazijama „Bora Stanković“ i „Svetozar Marković“ u Nišu. Kao autor ili koautor objavio je dvanaest naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, dok su rezultati prikazani na četiri međunarodne i domaće konferencije.

Prema Stefanovim rečima njegovi planovi su da ostane na PMF-u, gde je studirao i na kojem mu je pružena prilika da radi. Nastaviće da se bavi naučnim radom u istoj oblasti u kojoj je doktorirao. Oseća zadovoljstvo što je deo naučnog tima kojim rukovodi prof. dr Miroslav Ćirić.

„Sve čestitke našem dr Stefanu Stanimiroviću i njegovom mentoru, sa željom da nastave da nižu uspehe i na taj način promovišu svoj naučni rad i naš Fakultet“, poručuju na PMF-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *