Ambasadorka Australije i Ambasador Kanade otvorili međunarodnu naučnu konferenciju „Matematika za društvne nauke i umetnost – algebarsko modeliranje“, MS2A2M 2021.

Ambasadorka Australije i Ambasador Kanade otvorili međunarodnu naučnu konferenciju „Matematika za društvne nauke i umetnost – algebarsko modeliranje“, MS2A2M 2021.

Od redakcija GP018

Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, je od 24 do 26. maja organizovao međunarodnu naučnu video konferenciju pod nazivom: „MATEMTIKA ZA DRUŠTVENE NAUKE I UMETNOST – ALGEBARSKO MODELIRANjE, MS2A2M 2021.” (http://mathsocart.masfak.ni.ac.rs)

Konferenciju su podržale ambasade Komonvelt Australije i Kanade u Beogradu. Na svečanom otvarnju koje je vodio akademik Mahouton Norbert Hounkonnou, predsednik NASAC, učesnike su pozdravili Nj.E. Ruth Stewart, ambasadorka Komonvelta Australije, i Nj.E. Giles Norman, ambasador Kanade. U sklopu uvodnog obraćanja prisutnima se obratio i profesor dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Organizatori konferencije su bile visokoškolske ustanove sa četiri kontinenta: Evrope (Mašinski fakultet u Nišu: CAM-FMEN), Amerike (University of Windsor, Canada), Afrike (University of Abomey-Calavi, Benin) i Australije (University of Sydney). Među organizatorima su akademik Mahouton Norbert Hounkonnou (predsednik Network of African Science Academies, NASAC), Pilippa Pattison, (Deputy Vice Chancellor, University of Sydney), Dragana Martinović, (University of Windsor, Kanada), i Melanija Mitrović (CAM-FMEN). Konferencija je prva u seriji „ALGEBRA BEZ GRANICA“ i okupila je međunarodni tim eksperata u različitim disciplinama koji dolaze sa renomiranih univerziteta iz oko 25 zemalja, sa ciljem da se razmotre načini i iskustva vezani za korišćenje matematike – posebno algebre.

Na pitanja zašto algebra i otkud algebarsko modeliranje profesorka Melanija Mitrović, rukovodilac CAM-FMEN, kaže da matematika „modelira“ (oponaša stvarnost korišćenjem matematičkih znanja) prirodne pojave, ljudsko ponašanje, socijalne sisteme, a u tom procesu uloga algebre se može uporediti sa aktivnostima slikara na pripremi platna pre nanošenja boja na njemu.

Izuzetnom kvalitetu konferencije pored prezentovanih vrhunskih naučnih rezultata od strane eksperata iz pomenutih naučnih oblasti doprinela je i vrhunska tehnička podrška.

„Uspešnost konferencije je rezultat dugotrajnog, istrajnog i usaglašenog timskog rada. Posebnu zahvalnost dugujemo kolegama zaposlenim u Računskom centru Mašinskog fakulteta u Nišu,“ ističe profesorka Mitrović, a potom nastavlja. „Uspeh konferencije rezultat je i napornog, nesebičnog i inspirativnog rada Lokalnog organizacionog odbora. Dozvolite mi da im se i na ovaj način na tome zahvalim. Sve pohvale inž. Vukašinu Pavloviću, studentu doktorskih studija, asistentu MF, dr inž. Milanu Pavloviću, profesoru Visoke škole u Nišu, dr Mileni Rajić, docentu MF, Ani Kitić, studentu doktorskih studija MF, i master inženjeru menadžmenta Jovanu Miliću. Njihova profesionalnost je visoko ocenjena od svih učesnika konferencije. Neizmerno sam im zahvalna i veoma sam ponosna što sam imala priliku da budem njihov profesor.“

Na listi prijatelja ove konferencije su renomirana naučna izdavačka kuća Springer i Nišville Jazz Festival.

Inače, Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, već krajem juna, 28-30., organizuje, takođe u okviru serije „Algebra bez granica“, međunarodnu naučnu (video) konferenciju pod nazivom:

„KLASIČNE I KONSTRUKTIVNE NEASOCIJATIVNE ALGEBARSKE STRUKTURE:

OSNOVE I PRIMENE

CaCNAS:FA 2021“ (http://cacnas.masfak.ni.ac.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *