ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ У ПОСЕТИ НИШКОЈ ЕПАРХИЈИ

ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ У ПОСЕТИ НИШКОЈ ЕПАРХИЈИ

Анита Живковић

Градоначелница Ниша присуствовала је дочеку Његове светости патријарха српског Порфирија у седишту нишке епархије и отварању Музеја црквених старина православне епархије нишке у Светосавском дому.

Долазак Његове светости архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачог и патријарха српског Порфирија, на позив епископа нишког Арсенија, прва је посета после његовог избора, устоличења и увођења у трон.

Обраћајући се верујућима и присутним званицама, Његова светост је рекао, сажимајући све векове од Константина Великог до данас, да без Ниша не би било ни данашње културе света, културе слободе и јеванђеља, да би свет без Ниша, сасвим сигурно, другачије изгледао.

Отварајући Музеј црквених старина православне епархије нишке, патријарх је истакао да у сваком изложеном предмету постоји печат вере у Хруста или печат оног који је то носио. Црквене ризнице јесу континуитет, јесу прошлост, садашњост, али и будућност.

У Музеју црквених старина православне епархије нишке изложени су предмети нишких архијереја, старе и ретке књиге (најстарија књига је из 1592. године), предмети поклон царске династије Романов, краља Александра Обреновића и краљице Драге, портрет краља Милана Обреновића из 1902. године, Смрт кнеза Лазара из 1885. године, радови сликара Ђорђа Крстића, радови сликара Стеавана Тодоровића, као и одежда благопочившег патријарха српског Иринеја који је столовао као епископ у Нишу.

Музеј је отворен захваљујући одобреном пројекту Министарства културе и информисања Републике Србије из области заштите културно-историјског наслеђа.

Отварању изложбе присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и помоћник министра културе и информисања Дејан Масликовић.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *