Свесрпски дечји сабор на онлајн радионицама, емисија о витешкој прошлости Србије на каналу РТС Свет

Свесрпски дечји сабор на онлајн радионицама, емисија о витешкој прошлости Србије на каналу РТС Свет

Сваке године поводом Дана словенске писмености Дечји културни центар Београд организује Свесрпски дечји сабор са идејом да афирмише очување нашег језика, културе и традиције међу младима у дијаспори и региону, али и код нас у Србији. Иако због епидемије Сабор није окупио децу из расејања у Београду, она су се спојила кроз онлајн концерте, креативне радионице и специјалну емисију, приказану на каналу РТС Свет.

Деца су упознавала калиграфију, историју писма на нашем простору, вежбала српски језик и комуникационе вештине. Откривала прошлост на забаван начин.

Деца српског порекла из десет земаља показала су у видео-прилозима како се чува језик и традиција ван граница наше земље.

“Ћирило и Методије превели су црквене књиге на старословенски језик на коме су се могле читати књиге. И створили су глагољицу прво словенско писмо. Њихов рад су наставили ученици. Најпознатији су Климент и Наум који су на овом једноставнијем писму дали у част својих учитеља име ћирилица”, каже Емилија Пурић из Српске допунске школе Бонди у Француској.

Богдан Богавац из Обервилија у Француској каже да његово име почиње другим словом азбуке чији је назив био Буки што значи слово.

Поздрав свим учесницима Свесрпског дечјег сабора и свима у Србији упутили су ђаци српске школе из Трста.

Млади из расејања и деца у Србији, учесници су емисије о витешкој прошлости Србије кроз коју нас води археолог Марко Алексић.

Она слави културно и духовно наслеђе истичући неопходност неговања пријатељства, љубави и заједништва.

“Наш утисак јесте да су овакви позиви изузетно значајни, јер се некако скреће пажња на то колико се труда у заједницама наших људи у иностранству улаже у то да се језик пре свега очува, а онда и сви они светли мотиви из наше прошлости и знање о личностима који су осветљавали пут нашег народа и који треба да буду узори свој нашој деци”, поручила је Ивана Табори Обрадовић, уредник емисије “Свесрпски дечји сабор”.

Емисија о овогодишњој манифестацији може се видети на Jутјуб каналу Дечјег културног центра Београд.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *