Састанак председника Вучића са министром одбране Кине Фенгхеом

Састанак председника Вучића са министром одбране Кине Фенгхеом

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са државним саветником и министром националне одбране Народне Републике Кине генералом Веи Фенгхеом, са којим је разговарао о даљем интензивирању дијалога и унапређењу сарадње између две земље у бројним областима, као и о спремности за даље јачање свеобухватног стратешког партнерства Србије и Кине.

Састанку су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић је пожелео срдачну добродошлицу министру Фенгхеу и нагласио да ће овај сусрет уродити још плодотворнијом сарадњом између наше две земље.

„Уверени смо да ова посета представља још једну потврду челичног пријатељства и свеобухватног стратешког партнерства Србије и Кине, као и знак његовог продубљивања у свим областима“, истакао је председник Вучић и додао да су Србија и надлежни ресори наше земље спремни да заједно са НР Кином и Министарством националне одбране НР Кине раде на даљем развоју свеукупних односа две земље, посебно у области војноекономске, војномедицинске и војнообразовне сарадње.

Саговорници су се сагласили да је традиционално пријатељство наших земаља, као и константно продубљивање пријатељских односа, добило посебан замах током историјске посете председника НР Кине нашој земљи 2016. године, чиме је подигнуто на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Председник Вучић је још једном изразио захвалност на помоћи Кине Србији током пандемије Ковид-19, посебно истакавши да је упркос пандемији очуван континуитет дијалога и даљег интензивирања сарадње између Србије и Кине.

Двојица саговорника су констатовала да је једна од важних карактеристика наших чврстих билатералних односа и учешће Србије у механизму сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе (17+1), као и иницијатива „Појас и пут“, којима Република Србија придаје велики значај и подршку.

Председник Србије је још једном посебно нагласио непоколебљив став наше земље када је у питању подршка политици „једне Кине“ и додао да изузетно цени доследан став Кине у погледу поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *