Састанак државног секретара Живковића са државним секретаром Министарства одбране Словеније Лампрeтом

Састанак државног секретара Живковића са државним секретаром Министарства одбране Словеније Лампрeтом

Државни секретари у Министарству одбране Републике Србије Александар Живковић и Министарству одбране Републике Словеније Урош Лампрет током данашњег састанка разменили су ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Државни секретар Живковић истакао је да сарадња у области одбране са Републиком Словенијом има узлазни тренд, уз могућности за интензивирање сарадње у обостраном интересу. Издвојио је заједничко учешће на вежбама припадника Војске Србије и Оружаних снага Републике Словеније, што је од великог значаја за унапређење оперативних способности и успостављање партнерских односа.

Он је указао и на отвореност наше стране за учешће припадника Оружаних снага Републике Словеније на курсевима у Центру АБХО у Крушевцу и упознао је саговорника са ангажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније.

Државни секретар Лампрет рекао је да Словенија преузима председавање Европској унији од јуна ове године и да је један од приоритета регион Западног Балкана. Сагласио се са потребом унапређења сарадње у области одбране, јер укупни односи две земље дају могућност и простор за интензивирање сарадње, нарочито у обуци и учешћу у заједничким вежбама. Такође је указао на могућности евентуалног заједничког ангажовања на простору Африке са медицинским капацитетима развијеним кроз пројекте регионалне сарадње.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *