Председница Владе уручила одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом 23. априла – Дана Војске

Председница Владе уручила одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом 23. априла – Дана Војске

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић уручила је данас одликовања из надлежности председника Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије, поводом обележавања Дана Војске Србије, на свечаности у Палати Србије.
 
Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и државни секретар у Министарству одбране Бранко Живановић.

Честитајући одликованима, премијерка Брнабић нагласила је да данас има част да у оквиру прославе најзначајнијег војног празника – Дана Војске Србије, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадницима Министарства одбране и Војске Србије уручи државна одличја Републике Србије додељена поводом Сретења – Дана државности Србије и 23. априла – Дана Војске Србије.
 
– Предуслов за јаку и стабилну земљу су владавина права, економија, брза, ефикасна и транспарентна адиминистрација, здравство, образовање, култура и свакако – систем одбране. Зато, паралелно са свим оним што радимо у области јачања економије, владавине права, реформе администрације, јачања здравства, реформе и јачања образовања и свега осталог, наша држава улаже много у побољшање статуса припадника Министарства одбране и Војске Србије. Ви то заслужујете својим преданим и професионалним радом и својим односом према свим изазовима са којима сте суочени – нагласила је председница Владе.
 
Због свега тога, истакла је премијерка Брнабић, у име свих грађана захвалила је још једном припадницима система одбране за све што раде за све нас, што се најбоље види у помоћи у отклањану последица елементарних непогода, али и борбе против вируса Ковид 19.

– У годинама каква је ова за нама, показало се још једном колико је важна јака, снажна и спремна војска, која у сваком тренутку, по сваком задатаку, у најкраћем могућем року може да помогне цивилним службама и свим грађанима наше земље – оценила је председница Владе.
 
Премијерка Брнабић подсетила је да су у борби против Ковида 19, припадници Војске Србије као много пута кроз нашу историју, дали огроман допринос, радећи у немогућим условима и са много непознаница, а водећи се тиме да по сваку цену морају да заштите грађане свесно ризикујући сопствене животе.

 Припадници Војске Србије међу првима су дали све од себе да се осигура безбедност граница, безбедност становништва, а неки од њих положили су своје животе у овој борби. Да ваша дела не остају непримећена, доказ је и данашња манифестација и одликовања која вам дајемо, а која симболизују један од важних знакова државног идентитета – истакла је премијарка Брнабић.
 
Према њеним речима, највећа захвалност припадницима система одбране и Војсци Србије је снажно и континуирано улагање у плате, услове живота припадника војске, опрему, оружје, обуку и све оно што је потребно да би они свој позив обавјали како треба, а њихове породице знале да је њихов позив оно што друштво високо вреднује.

– Зато сам срећна што сваки пут на војним вежбама јасно видим да је наша војска све јача  и спремнија, када видим породице припадника Војске Србије, али и других безбедносних служби како се усељавају у своје нове станове у Врању, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Београду, Сремској Митровици и Нишу. И када видим апсолутну посвећеност председника Александра Вучића томе да пре свега ви будете задовољни и поносни зато што припадате војсци наше земље – нагласила је председница Владе Ана Брнабић.
 
Она је изразила уверење да су додељена признања само још један подстрек да наставе да своје дужности обављају посвећено и професионално, дајући допринос афирмацији Министарства одбране и Војске Србије како у земљи тако и у свету.
 
– Још једном хвала за све што сте до сада учинили и чините за нашу државу. Честитам вам Дан Војске Србије – поручила је председница Владе Ана Брнабић.
 
Обраћајући је у име 167 награђених припадника Министарства одбране и Војске Србије пуковник Владан Ранђеловић захвалио је на додељеним одликовањима, додајући да ће она представљати подстрек свима за постизање још бољих резултата у изградњи и јачању система одбране и безбедности Републике Србије.
 
– Свим припадницима Војске Србије честитам празник, Дан Војске Србије, желим им добро здравље, личну и породичну срећу и да у наредном периоду постижу још боље резултате – нагласио је пуковник Ранђеловић.

Указом председника Републике од 15. априла 2021. године за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије Златном медаљом за заслуге одликован је пуковник Мухарем Фазлић, а Сребрном медаљом за заслуге одликовано је 23 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
За заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије, истим Указом, Златном медаљом за ревносну службу одликован је мајор Лазар Калат, а Сребрном медаљом за ревносну службу одликовано је 53 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
Указом председника Републике од 12. фебруара 2021. године за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије, Златном медаљом за заслуге одликован је потпуковник Никола Инђић, а Сребрном медаљом за заслуге одликовано је још 34 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
Истим Указом, за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у  области одбране и безбедности Републике Србије, Златном медаљом за ревносну службу одликован је потпуковник Зоран Врањеш, а Сребрном медаљом за ревносну службу одликован је 51 припадник Министасртва одбране и Војске Србије.
 
Указом председника Републике од 12. фебруара 2021. године за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликовани су војни службеник Саша Богићевић и војни службеник Ненад Црногорац.
 

Извор МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *