Потпуно заборављена српска јунакиња Стана Ковачевић: Милунка Савић пре Милунке Савић

Србија се кроз своју дугу историју може похвалити изузетно храбрим женама – ратницама. Једна од њих је Стана Ковачевић, данас потпуно заборављена јунакиња Српско-турског рата 1876-1878. Стана Ковачевић из села Црноводе у Босни је заједно са својим супругом пошла у рат 1876. године. Није било уобичајено да жена у униформи, са оружјем у рукама ратује на фронту против османских војника. То није било прихватљиво ни за српско руководство, па се Стана због тога морала прерушити у мушкарца. Обукла је мушко одело и обријала главу и тако опстала као борац на фронту.

У боју на Дрини, нико није посумњао у њен идентитет, али се убрзо након рањавања њеног супруга открило да је међу борцима ипак жена. Стана је изгубила место у ратном строју, јер је било незамисливо да се жена нађе међу српским војницима на линији фронта. Због врло неповољне ситуације на Моравском фронту, они исти који су удаљили Стану из редова дринских јунака, одлучили су да се жена ипак може јавити као добровољац и учествовати у рату. За Стану је то била прилика да се опет бори за слободу.

Задивила је све својом неустрашивошћу и храброшћу, због чега је и била награђена од стране генерала Черњајева, који је скинуо медаљу за храброст са својих груди и предао је јунакињи са Дрине

Избор ИСТОК/Опанак

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *