Муњевити удар 2021

Муњевити удар 2021

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је потпредседнику Владе и министру одбране др Небојши Стефановићу, начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу и свим припадницима Војске на успешно изведеној здруженој тактичкој вежби на Привременом полигону „Пештер“, највећој у последњих неколико деценија, којом је окончана серија вежби на осам локација широм наше земље под називом „Муњевити удар 2021“.
 
– Веома сам поносан на Војску Србије. Желим да честитам свим припадницима Војске, начелнику Генералштаба господину Мојсиловићу, министру одбране господину Стефановићу, Симовићу, Жарковићу, али и свим овим дивним, младим људима који су фантастично извели вежбу – истакао је председник Вучић након вежбе.

Председник Републике је указао на то да се данас, први пут, на нашем небу могло видети 11 „мигова 29“, од чега је њих осам дејствовало ракетама „ваздух-земља“, а остале три летелице су потпуно модернизоване, са радарима домета до 110 километара.
 
– Тиме је ловачка авијација Републике Србије добила посебну снагу, огромну снагу. Никада нисмо били ни близу ове снаге. Видели сте девет „орлова“, који су сви испаљивали навођене и ненавођене ракете по први пут, односно, после много времена ракету „маверик“ – нагласио је председник Вучић.

На вежби, како је указао председник, могло се видети и четири ваздухоплова „Г-4“, односно, укупно 25 ловаца и бомбардера у ваздуху.
 
– До пре неколико година смо имали четири или пет, и то много мањег и слабијег квалитета, тако да и то говори о повећаној снази. Видели сте најновије тенкове Т-72 модернизоване и опремљене, термовизијским платнима прекривене М-84 – наше тенкове – нагласио је председник Вучић додајући да се на вежби могло видети 11 „пасарса“ који су дејствовали топовима 40мм као и батерија „панцира“ са четири оруђа, који топовима 30 милиметара могу да испале 1500 метака у минуту.
 
Председник Републике је истакао да оно на чему мора да се ради и да се појачава су беспилотне летелице, које су већ набављане, додајући да ће се наручивати нове.
 
– Снага наше Војске биће драстично измењена и много увећана у наредних девет месеци и мислим да ово показује снагу државе. То не би било могуће да није веће финансијске снаге наше земље – оценио је председник Вучић.
 
Он је изразио посебно задовољство што је данашњој вежби присуствовао и командант КФОР-а, и захвалио му на томе, додајући да са јединицама КФОР-а морамо да сарађујемо.
 
Председник је изразио посебну захвалност борцима и јунацима са Кошара, јер је готово 240 бораца данас присуствовало вежби, од којих је седам дошло из Црне Горе.
 
– Велико вам хвала, драги борци, за ваше огромно срце и хвала вам што сте овде данас са нама. Видео сам са каквом су страшћу пратили ово што се данас могло видети. Видео сам код њих и срећу и задовољство што је њихова војска данас много снажнија и што су они и својим ранама и својом и пожртвованошћу својих колега и својим животима допринели да бисмо данас имали неупоредиво снажнију војску – рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ћемо наставити улагање у нашу армију.
 
– Нас не интересује да било коме претимо. Не интересују нас сукоби ни ратови, али нас интересује да увек можемо да будемо у стању да своју земљу и свој народ одбранимо. Ништа више и лепше од тога, ништа часније од тога – нагласио је председник Вучић.
 
Председник је посебну пажњу скренуо на савремене и изузетно добро наоружане хеликоптера, а посебно на дејства хеликоптера Ми-35 ракетама „атака“.
 
– Честитам свим учесницима и свим припадницима Војске, честитам генералу Мојсиловићу и министру Стефановићу. Хвала и Вама председниче Додик што сте били са нама – рекао је председник Вучић изражавајући захвалност и становницима Пештерске висоравни на разумевању.
 
Председник Вучић је за успешно извођење вежбе захвалио и помоћнику министра одбране др Ненаду Милорадовићу, команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу и команданту РВ и ПВО генерал-потпуковнику Душку Жарковићу.
 
Врховни командант је на крају свог обраћања позвао грађане да сутра, 28. јуна, посете приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Крагујевцу.
 
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, честитајући на успешно изведеној вежби, истакао је да је остварен један сан, који је можда био нереалан пре десетак година. – Видимо да снагу коју Србија има у економији мора да прати снага која се односи на војску, да Србија може да се одбрани од било кога и било каквих замисли да се угрози њен интегритет – нагласио је Додик додајући да је ова успешно изведена вежба доказ високе обучености, спремности, али исто тако и значајног морала и патриотизма.

Честитајући председнику Вучићу, Додик је истакао да су напори председника Србије да земљу ојача видљиви на сваком кораку и сваком сегменту друштва. 

На  привременом полигону „Пештер“ више од 2.300 припадника јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде данас је приказало је одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.

1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *