Министар Стефановић уручио годишње награде

Министар Стефановић уручио годишње награде


Поводом предстојећег Дана Војске, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас у Дому Војске годишње награде за најбоље научноистраживачке радове и том приликом најавио да ће у недељу за грађане бити приређен концерт уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ на Калемегдану уз дефиле оркестра Гарде кроз Кнез Михаилову улицу. 

Честитајући награђенима, министар одбране је истакао да је у сусрет Дану Војске важно да се сетимо и људи који су својим научноистраживачким радом дали изузетан допринос да наша војска у будућности буде још ефикаснија, боља и за корак испред других.

Награду за најбољи научноистраживачки пројекат за 2020. добио је тим са Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране, који чине пуковници Небојша Николић и Мирослав Митровић и потпуковник Милинко Врачар, за рад  „Хибридно ратовање – искуства и перспективе”, док је за најбољу докторску дисертацију награђена пуковник Мирјана Миленковић, из Центра за мировне операције Генералштаба за рад „Западни Балкан као поткомплекс у Теорији регионалног безбедносног комплекса”.

Министар Стеефановић је истакао да му је част што признање добијају један тим, као и једна дама, и то за изузетно важне теме у данашњем свету.  

– Рецимо када је реч о епидемији корона вируса, говорио сам већ о томе поводом питања зашто вакцинација, зашто оштре борбе против ковида, зашто затварање. Ако подстичете на невакцинисање, то већ значи да земља остаје дуже у ковиду, што даље утиче на њену економију и тиме некој другој пружате компаративну предност. И то је један од облика хибридног ратовања – нагласио је министар Стефановић, указујући да се данас у сврху таквог ратовања могу користити и медији, индустрија, образовање, историја, разне контроверзе и друго.

Говорећи о Западном Балкану и регионалној безбедности, министар је истакао да је то свакако тема која ће се сагледавати и у наредним годинама из различитих углова, додајући да је увек важно подсетити колико је она значајна за нашу земљу и безбедност.

Стефановић је подсетио и на недавно одржану здружено тактичку вежбу на полигонима Орешац и Пасуљанске ливаде, наглашавајући да су те вежбе управо плод промишљања, сарадње и науке.

– Ми смо изузетно поносни и на нашу авијацију, Ми-35, Мигове-29, Пламен, Огањ, модернизацију наших Орлова, транспортере Милош и Лазар, МРАП-ове, све оно што војска данас користи. Али оно што чини нашу војску су људи. И ја хоћу и овом приликом да им се захвалим на томе што су се определили за овај посао, зато што су остали уз своју земљу. Није увек било лако, али сте остали, без обзира на неке периоде када је војска била девастирана, када су људи отпуштани и када није било перспективе. Остали сте верни својој отаџбини и ту за свој народ. Ми ћемо се зато борити да покажемо поштовање према људима у униформи и кроз боље плате и кроз стамбено збрињавање и кроз нова оруђа и оружја и боље услове рада  – рекао је Стефановић.

Министар  је, такође, рекао да је разговарао са генералом Миланом Мојсиловићем  и да ће поводом Дана Војске Србије, за грађане у недељу бити приређен концерт и дефиле војног оркестра.

Говорећи о значају добијеног признања, пуковник др Небојша Николић, руководилац награђеног пројекта, истакао је да му награда значи пуно. Реч је о пројекту који је покренут пре неколико година на основу исказаних потреба неколико важних организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије. Он је изразио захвалност свима који су учествовали у овом пројекту, нарочито младим официрима из јединица Војске Србије који су нашли времена и снаге да напишу радове и да их пласирају у оквиру овог пројекта.

Пуковник др Николић је, такође, нагласио да му награда и лично значи, јер је каријеру започео 1988. године као најбољи питомац Војнотехничке академије, а крај каријере обележиће ово признање, што је лепо и симболично.

Пуковник др Мирјана Миленковић истакла је да докторат који је одбранила на Факултету политичких наука, за њу лично има и симболично значење, осим саме тежине које те академске студије имају.

– То је резултат онога чиме сам се бавила на претходним дужностима и нешто што сам сматрала да може имати употребну вредност за оне који се баве међународном сарадњом – истакла је пуковник др Миленковић. Ова награда, како је додала, круна је тог дугогодишњег рада.

– Када добијете овакво признање то је свакако потврда да сте на добром путу и да на том путу треба и наставити да радите – нагласила је пуковник др Мирјана Миленковић.
 

Извор Министарство одбране

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *